/ -фото: PEXEL
06/02/2022 u 13:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Берзански индекси порасли на Вол стриту

Успон индекса највише се захваљује скоку цијена дионица у технолошком сектору у петак, након што је Amazon.com објавио боље кварталне пословне резултате него што се очекивало, преноси СЕЕбиз

Берзански индекси на Вол стриту ове седмице су порасли, друге заредом, али су на моменте и осцилирали, у зависности од пословних резултата технолошких дивова.

Dow Јones је ојачао 1,1 одсто на 35.089 бодова, док је С&П 500 порастао 1,5 одсто на 4.500 поена, а Nasdaq индекс 2,4 одсто на 14.098 бодова.

Успон индекса највише се захваљује скоку цијена дионица у технолошком сектору у петак, након што је Amazon.com објавио боље кварталне пословне резултате него што се очекивало, преноси СЕЕбиз.

Цијена дионице те компаније скочила је 13,4 одсто, чиме је њена тржишна вриједност порасла око 190 милијарди долара, што је до сада највећи скок вриједности неке америчке компаније у једном дану.

Дан раније индекси су оштро пали, при чему С&П 500 чак 2,44 одсто, а Nasdaq индекс 3,74 одсто, под притиском пада цијене дионице Мете, кровне компаније Facebooka, за више од 26 одсто. Тиме јој се тржишна капитализација смањила за 200 милијарди долара, јер су улагаче разочарали слабији него што се очекивало пословни резултати и стагнација броја корисника те друштвене мреже.

Био је то до сада највећи дневни пад вриједности неке компаније у историји.

"Ове промјене цијена обично се повезују с јефтиним дионицама, а ипак, догађају се код дионица компанија чија се тржишна капитализација мјери у милијардама долара", рекао је аналитичар у ЦМЦ-у Michael Hewson.

Технолошки сектор је посљедњих година снажно растао захваљујући окружењу с ниским каматним стопама. Но тај период примиче се крају, јер се у марту очекује повећање кључних каматних стопа америчке централне банке, Федералне резерве (Фед).

Вјерује се да ће у наредном периоду Фед агресивно заоштравати монетарну политику, јер се инфлација у Сједињеним Америчким Државама (САД) креће на највишим вриједностима у готово 40 година.

Због тога портфељ менаџери морају прилагођавати своје портфеље будућем окружењу с вишим каматама.

Осим Фед-а, и друге централне банке у свијету заоштравају монетарну политику.

У четвртак је британска централна банка поново, другу сједницу заредом, повећала кључну камату за 0,25 процентних поена, на 0,5 одсто.

Поруке челника Европске централне банке (ЕЦБ) након редовне сједнице о монетарној политици такође су биле нешто оштрије него што се очекивало.

Због тога се на европским берзама трговало опрезно. Лондонски ФТСЕ индекс ојачао је 0,7 одсто на 7.516 бодова, док је франкфуртски DAX склизнуо 1,4 одсто на 15.099 поена, а париски ЦАЦ 0,2 одсто на 6.951 бод.

На берзи у Токију Nikkei индекс је порастао 2,7 одсто на 27.439 бодова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 14:31