Bijela kuća / - SHUTTERSTOCK
21/04/2023 u 19:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Bijela kuća: Zasad bez odluke o evakuaciji američkih diplomata iz Sudana

Portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi rekao je da svi američki državljani moraju sami da se pobrinu da ostanu na bezbjednom, dok traju sukobi između vojske i paravojne Snage za brzu podršku

Zasad nije donijeta odluka o evakuaciji američkog diplomatskog osoblja iz Sudana, ali SAD su spremne za takvu opciju ukoliko bude potrebno, saopšteno je danas iz Bijele kuće.

Portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi rekao je da svi američki državljani u Sudanu moraju sami da se pobrinu da ostanu na bezbjednom, dok traju sukobi između vojske i paravojne Snage za brzu podršku (RSF), prenio je Rojters.

On je rekao da je predsjednik Džozef Bajden ranije ove nedelje odobrio plan da povuče američke snage iz obližnjih zemalja u slučaju da bude potrebno da pomognu u evakuaciji američkih diplomata.

- Jednostavno, razmatramo opcije okolnih snaga u slučaju da bude potrebna njihova intervencija. Ali, želim da naglasim još jednom... nije donijeta odluka da se krene sa bilo kakvim planom evakuacije u ovom trentuku - rekao je Kirbi novinarima.

On je istakao da je situacija u Kartumu ostala napeta i da zaraćene snage nisu uspjele da se drže primirja koje je dogovoreno.

- Fokusirani smo sada na situaciju u kojoj smo. Želimo da naše osoblje bude bezbjedno u američkoj ambasadi - naveo je Kirbi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 06:00