Barak i Amampur / - SCREENSHOT
21/11/2023 u 12:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Bivši izraelski premijer: Izrael izgradio bunkere ispod bolnice Al Šifa

Barak je odgovorio da je prije nekoliko decenija Izrael upravljao mjestom i da su bunkeri izgrađeni kako bi se stvorilo više prostora za operacije

Novinarka CNN-a Kristijan Amanpur ostala zapanjena nakon što je bivši premijer Izraela Ehud Barak u njenoj emisiji izjavio da je Izrael napravio bunkere ispod bolnice Al Šifa na sjeveru Gaze.

Barak rekao je da je Izrael izgradio bunkere prije nekoliko decenija ispod bolnice Al Šifa u gradu Gazi.

- Već se godinama zna da oni imaju bunkere koje su izvorno izgradili izraelski graditelji ispod Šife koji su korišteni kao komandno mjesto Hamasa. A neka vrsta spoja, nekoliko tunela dio je ovog sistema - rekao je on u intervjuu za CNN.

Amanpur je na ove tvrdnje očito bila šokirana i prvo pitala "kada ste rekli da su izgradili izraelski inženjeri, da li ste se pogrešno izrazili?"

Barak je odgovorio da je prije nekoliko decenija Izrael upravljao mjestom i da su bunkeri izgrađeni kako bi se stvorilo više prostora za operacije.

- Ok, U redu. To me pomalo zbunilo. Dakle oni postoje veoma dugo, ali vi tvrdite da ih koriste kao komandne centre - kazala je Amanpur.

On je iznio tvrdnju i da to nije jedina vrsta komandnog mjesta i da se nekoliko nalazi u drugim bolnicama ili drugim osjetljivim mjestima i da ih je Hamas koristio i tokom ovog sukoba

Izrael je preuzeo Gazu od Egipta 1967. i držao teritoriju pod potpunom vojnom okupacijom do 2005. kada je povukao svoje naseljenike i vojnike u potezu poznatom kao "odvajanje". Hamas je preuzeo punu kontrolu unutar enklave dvije godine kasnije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 20:17