JUŽNA AFRIKA ZASTAVA / - FOTO: UNSPLASH
20/05/2024 u 17:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Bivši predsjednik Južne Afrike diskvalifikovan sa izbora

Bivši predsjednik Južne Afrike Džejkob Zuma, koji je u međuvremenu postao opozicioni aktivista, danas je diskvalifikovan od strane Ustavnog suda i neće moći da bude kandidat za

 mjesto u parlamentu na izborima sledeće nedelje, zbog prethodne krivične osude.

U obrazloženju odluke Ustavnog suda se navodi da se na bivšeg lidera odnosi dio ustava koji diskvalifikuje kandidate za parlament, ako su osuđeni na više od 12 mjeseci zatvora, a Zuma je 2021. godine bio osuđen na 15 godina zatvora zbog nepoštovanja suda, odnosno zbog odbijanja da svjedoči u sudskoj istrazi o korupciji u vladi. Zuma ne može da bude poslanik pet godina nakon krivične presude, saopštio je Ustavni sud sa sedištem u Johanesburgu.

Presuda je donijeta devet dana uoči izbora, koji treba da se održe 29. maja.

Zuma je svojevremeno vodio vladajuću partiju Afričkog nacionalnog kongresa (ANC), ali je 2017. godine bio primoran da da ostavku na mjesto predsjednika 2018. godine, zbog optužbi za korupciju. On se vratio u politiku krajem prošle godine sa novom strankom i postao je žestoki kritičar ANC i sadašnjeg predsjednika Sirila Ramafoze, koji ga je zamijenio i na mjestu lidera stranke i predsjednika zemlje, prenosi N1.

Izbori sledeće nedelje mogli bi da budu najvažniji u Južnoj Africi u poslednjih 30 godina, pošto se ANC suočava sa najvećim izazovom tokom svoje duge vladavine, od kraja aparthejda 1994. godine. ANC se bori da zadrži svoju parlamentarnu većinu, ali bi izbori mogli dovesti do formiranja nacionalne koalicione vlade.

Zumina nova partija, nazvana uMkhonto veSizve (Koplje nacije), ili MK Partija, je najnovija politička pretnja po ANC. Odluka Ustavnog suda ne sprečava stranku da se kandiduje na izborima, ali sprečava Zumu da bude jedan od njenih poslanika

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. jun 2024 17:50