Ilustracija / Unsplash
16/01/2024 u 23:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bjelorusija poručila: Upotrebljavaćemo nuklearno oružje

Svebjeloruska narodna skupština, predstavničko tijelo koje djeluje paralelno sa bjeloruskim parlamentom, biće tijelo koje odobrava doktrinu

Bjeloruski ministar odbrane Viktor Hrenin rekao je da će ta zemlja predstaviti novu vojnu doktrinu koja po prvi put uključuje upotrebu nuklearnog oružja.

Jasno objašnjavamo stavove Bjelorusije o upotrebi taktičkog nuklearnog oružja stacioniranog na našoj teritoriji. Pojavilo se novo poglavlje u kojem jasno definišemo naše savezničke obaveze prema saveznicima”, rekao je Hrenin na sastanku Savjeta bezbjednosti Bjelorusije.

Svebjeloruska narodna skupština, predstavničko tijelo koje djeluje paralelno sa bjeloruskim parlamentom, biće tijelo koje odobrava doktrinu.

Još uvijek je nejasno kako se nova doktrina odnosi na rusko oružje. Sekretar bjeloruskog Savjeta bezbjednosti Aleksandar Volfovič rekao je da je razmještanje ruskog nuklearnog oružja u Bjelorusiji osmišljeno da odvrati agresiju Poljske članice NATO-a.

“Nažalost, izjave naših susjeda, posebno Poljske, natjerale su nas da ojačamo vojnu doktrinu”, rekao je on.

Ministri odbrane Rusije i Bjelorusije potpisali su 25. maja dokumente o razmještanju taktičkog nuklearnog oružja na teritoriji Bjelorusije. Kasnije u junu, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da se prve ruske taktičke nuklearne bojeve glave već nalaze u Bjelorusiji i da će konačni transfer biti završen do kraja godine.

Krajem juna Lukašenko je naredio izradu “algoritma za upotrebu” nuklearnog naoružanja koje Rusija skladišti u Bjelorusiji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 01:04