Вол Стрит
11/01/2022 u 10:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Благи раст Nasdaq индекса на Вол стриту

Dow Jones jе ослабио 0,45 одсто на 36.068 бодова, док jе S&P 500 склизнуо 0,14 одсто на 4.670 бодова. Nasdaq jе оjачао 0,05 одсто на 14.942 бода

Берзански индекси на Вол стриту у понедjељак су пали, jер су улагачи несигурни, с обзиром на то да ће ускоро америчка централна банка повећати каматне стопе, док jе Насдаq благо порастао.

Dow Jones jе ослабио 0,45 одсто на 36.068 бодова, док jе S&P 500 склизнуо 0,14 одсто на 4.670 бодова. Nasdaq jе оjачао 0,05 одсто на 14.942 бода, преноси Хрпортфолио.

Већи дио дана индекси су провели дубоко у негативном подручjу, да би пред краj састанка надокнадили дио губитака.

Nasdaq jе, примjера ради, током трговања био у минусу чак три одсто, да би дан завршио с благим добитком.

То се захваљуjе процjени диjела улагача да неке дионице представљаjу добру прилику за куповину, након оштрог пада циjена претходних дана.

Тако jе циjена Тесле током дана пала и више од четири одсто, да би трговање завршила с добитком од три одсто.

Током трговања S&P индекс технолошког сектора био jе међу наjвећим губитницима, али jе на краjу завршио у плусу 0,1 одсто.

То jе посљедица несигурности на тржишту, jер би због високе инфлациjе Фед ускоро могао почети да повећава кључне каматне стопе, што значи да се период jефтиног новца ближи краjу.

Сада се очекуjе да би Фед већ у марту могао да повећа кључне камате 0,25 процентних бодова, а потом jош у два наврата до краjа године.

Jош донедавно аналитичари су процjењивали да би америчка централна банка могла почети да повећава циjену новца тек у другом полугодишту.

Ипак, инфлациjа jе у Сjедињеним Америчким Државама (САД) достигла нивое какви ниjесу виђени децениjама и чини се да представља све већи ризик.

Стога се с нестрпљењем очекуjе извjештаj о потрошачким циjенама, коjи ће бити обjављен у сриjеду.

Аналитичари процjењуjу да jе у децембру темељна стопа инфлациjе, коjа не укључуjе циjене хране и енергиjе, достигла 5,4 одсто, наjвиши ниво посљедњих десетљећа.

У фокусу улагача биће jавни наступи неколико званичника Феда, међу коjима и предсjедника Jeromea Powella.

И на европским берзама циjене дионица су пале. Лондонски FTSE индекс склизнуо jе 0,53 одсто на 7.445 бодова, док jе франкфуртски DAX ослабио 1,13 одсто на 15.768 бодова, а париски CAC 1,44 одсто на 7.115 бодова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 02:10