ILUSTRACIJA / - FOTO: UNSPLASH - MICHAEL FOUSERT
03/10/2024 u 08:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

BMW pozvao njemačku Vladu da odbaci nove carine na kineske električne automobile

Bavarski proizvođač premium automobila pozvao je njemačku Vladu da glasa protiv uvođenja novih carina na električne automobile proizvedene u Kini.

Šef BMW-a Oliver Zipse tvrdi da će te carine stvoriti trgovinski spor u kojem neće biti pobjednika, prenosi SEEbiz. Bavarski proizvođač automobila vrši pritisak na Vladu da odbije carine na električne automobile kineske proizvodnje. Zemlje članice EU glasaće u danas o uvođenju novih konačnih carina za te automobile.

BMW se tako pridružuje drugim njemačkim brendovima, poput Volkswagena i Mercedes-Benza, koji se izjašnjavaju protiv uvođenja novih poreza.

U službenom saopštenju Zipse je rekao da dodatne carine utiču na kompanije u ovoj globalno aktivnoj zemlji i mogle bi izazvati trgovinski spor u kojem neće biti pobjednika.

U EU registrovano 1,5 miliona novih električnih automobila

- Njemačka Vlada bi trebalo da zauzme jasan stav protiv toga- dodao je Zipse.

Ako se carine uvedu, neki električni automobili proizvedeni u Kini će se suočiti s carinama do 45 odsto pri uvozu u Evropu. U utorak je nekoliko zvaničnika njemačke Vlade nagovijestilo da će Njemačka biti suzdržana, što znači da

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. oktobar 2024 08:12