Žozep Borelj / - EPA
10/09/2024 u 20:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Borelj osudio izraelske napade na Kan Junis: Civili moraju biti zaštićeni

Komesar Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žosep Borelj snažno je osudio smrtonosni izraelski vazdušni napad na proglašenu “humanitarnu sigurnu zonu“ u Kan Junisu na jugu Pojasa Gaze i pozvao na procesuiranje odgovornih.

- Ratni zakoni se moraju poštovati, civili moraju biti zaštićeni i odgovornost zagarantovana. Ne možemo normalizovati humanitarnu katastrofu u Gazi - poručio je Borelj u objavi na društvenoj mreži Iks.

Najmanje 40 ljudi je ubijeno, a desetine povrijeđeno u jutrošnjim izraelskim napadima na šatorski kamp u Kan Junisu u oblasti Al-Mavasi, koju je Izrael označio kao “humanitarnu sigurnu zonu“ za raseljene civile u Pojasu Gaze.

Služba civilne zaštite u Pojasu Gaze saopštila je da su izraelski projektili zapalili izbegličke šatore i izazvali kratere duboke čak devet metara.

Izrael je nastavio ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija koja zahtijeva hitan prekid vatre.

(UŽIVO) IDF objavio snimak tunela u kojem je držano i pogubljeno šest talaca

U izraelskim napadima u Pojasu Gaze je od 7. oktobra ubijeno je više od 41.000 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a blizu 95.000 je povrijeđeno.

Kontinuirana blokada enklave dovela je do ozbiljne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, a veći dio regiona je u ruševinama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 10:02