Borelj / Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
11/03/2024 u 18:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Borelj pozvao EU da jača obrambenu industriju i pomogne Ukrajini

Žozep Borelj, visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku, pozvao je ovaj blok da ojača svoju obrambenu industriju i obnovi svoje zalihe kako bi bio spreman da se suoči s potencijalnim prijetnjama dok nastavlja da pruža vojnu pomoć Ukrajini.

Ukrajina, koja se uveliko oslanja na zapadnu, a posebno na američku isporuku vojne opreme, bila je prisiljena da racionalizuje svoje zalihe municije pred sve intenzivnijim napadom Rusije.

- Nakon dvije godine rata visokog intenziteta, raspoložive zalihe su iscrpljene, a sukob se prebacio iz rata uručivanja u rat proizvodnje, napisao je Borelj u članku o Evropskoj obrambenoj industrijskoj strategiji koja je predstavljena Evropskoj komisiji 5. marta, prenosi RSE.

Dok je ključni paket vojne pomoći vrijedan 60 milijardi dolara ostao blokiran u Zastupničkom domu Kongresa Sjedinjenih Američkih Država zbog republikanskog protivljenja, Ukrajina je postala zavisnija od distribucije od evropskih saveznika.

Borelj je rekao da EU mora hitno da prevlada trenutnu fragmentaciju svoje obrambene industrije i postane "spremna za obranu" kroz više zajedničkih nabavki i više zajedničkih obrambenih projekata.

Dok konsolidira obrambene sposobnosti i povećava proizvodnju, EU bi "mogla iskoristiti neočekivanu profit od ruske zamrznute imovine za kupnju oružja za Ukrajinu i/ili pomoć u jačanju njene obrambene industrije", napisao je Borelj.

- Trenutno glavno pitanje u Ukrajini nije toliko obnova, već izbjegavanje daljnjeg uništenja, napisao je.

Boreljovi komentari uslijedili su nakon što je CNN, citirajući neimenovanog visokogzvaničnika evropske obavještajne službe, saopštio da Rusija isporučuje tri puta više topničkih granata nego Sjedinjene Države i EU zajedno.

- Ono u čemu se sada nalazimo je rat proizvodnja, rekao je visoki dužnosnik NATO-a za CNN.

Rusija trenutno proizvodi 250.000 topničkih granata mjesečno, ili oko tri miliona godišnje, rekao je izvor za CNN, dodajući da Sjedinjene Države i Europa zajedno imaju kapacitet da pošalju Ukrajini oko 1,2 miliona granata godišnje.

Dok je pojačala proizvodne kapacitete, Rusija takođe navodno uvozi goleme količine topničkih granata iz Sjeverne Koreje i Irana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:11