Ilon Mask i Donald Tramp / - EPA
21/10/2024 u 08:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Brojni milijarderi finansiraju kampanje Haris i Trampa, među njima i Ilon Mask

Kamala Haris i Donald Tramp već mjesecima vode kampanje za predsjedničke izbore koji će se održati 5. novembra, a u ovom periodu su oni potrošili stotine miliona dolara u marketinškom smislu.

Kako bi došli do tog novca, i Haris i Tramp su dobili pomoć brojnih milijardera koji su spremni dati ozbiljni novac kako bi njihov odabrani kandidat imao bolju šansu za pobjedom.

Najpoznatiji među njima je svakako Ilon Mask, vlasnik Space X-a i Tesle, koji je sada već otvoreno dio tima Donalda Trampa. On je uložio značajnu količinu novca u Trampovu kampanju, a učestvuje i na njegovim skupovima i predizbornim događajima.

Zajedno s Maskom, dio Trampovog tima je i milijarder Timoti Melon. On je donirao oko 125 miliona dolara Trampovoj kampanji, a Republikanskoj stranci još 10 miliona dolara, prneosi Kliks.

Više od 95 miliona dolara u donacijama je Tramp dobio od Miriam Adelson. Ona i njen suprug Šeldon Adelson, koji je preminuo 2021. godine, su u prethodnoj Trampovoj kampanji bili njegovi najveći donatori. Novac su zaradili u biznisu kockarnica u Las Vegasu.

Među najvećim donatorima za Trampa je i par Uihlein, Dick i Liz. Oni su samo tokom ove kampanje uložili 49 miliona dolara, a pored toga su za Republikansku stranku dali još 10 miliona dolara u ovom predizbornom periodu.

Ilon Mask pokreće lutriju: Svakog dana milion dolara za po jednog Trampovog birača

Što se tiče Demokratske stranke, odnosno konkretno kampanje Haris, među najvećim donatorima je Majk Blumberg. On je stajao uz Džoa Bajdena prije četiri godine, a sada stavlja svoj novac i u kampanju od njegove potpredsjednice. Ukupno je dao 36 miliona dolara za razne grupe bliske demokratama.

Osnivač LinkedIna Reid Hoffman i njegova supruga Mišel Ji su veliki donatori za Harris, a procjene kažu da njihove donacije u ovoj kampanji prelaze cifru od 18 miliona dolara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. oktobar 2024 08:40