Radev  / Foto: SPUTNIK/ALEKSEй VITVICKIй /
21/01/2023 u 17:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bugarski lider apeluje: Ne isporučujte Ukrajini oružje, doći će do svjetskog rata

Najvredniji su mir i ljudski život, poručuje Radev

Predsjednik Bugarske Rumen Radev izjavio je da pružanje vojne pomoći Ukrajini može dovesti do globalnog sukoba, te je apelovao da se Kijevu ne isporučuje oružje.

- Najvredniji su mir i ljudski život. Isporuka oružja Kijevu znači da gasimo vatru benzinom, znači da priznajemo da će biti mnogo više žrtava- rekao je Radev u intervjuu za „Darik radio". 

Kako je istakao, vojna pomoć Kijevu znači slaganje sa stavom da sukob treba da se vodi do potpunog poraza jedne strane, što neminovno i postepeno uvlači zemlju „u globalni sukob i mogućnost nuklearnog samouništenja“.

Radev je takođe istakao da njegova zemlja ne treba da šalje oružje Ukrajini, podržavajući taj sukob.

- Svako ko se ne slaže sa tim stavom ne samo da treba dobro da prouči istorijske korijene sukoba, nego i da iznese analizu svih rizika. Moja dužnost kao predsjednika je da razmišljam i budem solidaran sa većinom Bugara -  istakao je on.

On je zaključio da vojni sukob postaje sve žešći, te da vodi iscrpljivanju i globalnoj ekonomskoj katastrofi koju Evropljani već osećaju.

Njemački list „Velt“ ranije je saopštio da je Bugarska još u proleće prošle godine počela tajno da isporučuje Kijevu veliku količinu municije i dizel goriva. Tu informaciju je potvrdio ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba.

Do tada su Bugarska i Mađarske smatrane jedinim članicama EU koje ne isporučuju Ukrajini oružje i municiju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:55