/ - PHOTO BY ADEOLU ELETU ON UNSPLASH
20/03/2022 u 23:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Цијене дионица на свјетским берзама расту

Подршку тржишту пружа и то што је уклоњена неизвјесност по питању монетарне политике америчке централне банке, Федералне резерве

Цијене дионица на свјетским берзама ове седмице су снажно порасле, јер се улагачи надају позитивном исходу преговора између Русије и Украјине и због тога што је уклоњена неизвјесност у вези са монетарном политиком америчке централне банке, јавља Mina biznis-

На Wall Streetu је Dow Јones порастао 5,5 одсто на 34.754 бода, док је S&P 500 скочио 6,2 одсто на 4.463 поена, а Насдаq индекс 8,2 одсто на 13.893 бода.

Највећи седмични скок тих индекса од новембра 2020. године, захваљује се, између осталог, нади улагача у позитиван исход преговора између Русије и Украјине, премда се жестоки напади руске војске на украјинске градове настављају, преноси Хина.

Подршку тржишту пружа и то што је уклоњена неизвјесност по питању монетарне политике америчке централне банке, Федералне резерве (Фед).

Након дводневне сједнице, челници Фед-а повећали су у сриједу кључну каматну стопу први пут од 2018. године, 0,25 процентних поена, а како би се сузбила инфлација, која је достигла највише вриједности у 40 година, процјењују да би та камата на крају године могла износити између 1,75 и два одсто.

И док је повећање камате за четвртину процентног поена било у складу с очекивањима аналитичара, процјене раста камате до краја године веће су него што су многи очекивали.

Ипак, улагаче је охрабрила порука предсједника Фед-а, Јeromea Powella, да је економија довољно снажна да издржи повећање камата и одржи садашњи снажан тренд раста запошљавања и плата.

Он је поручио и да се очекује да ће инфлација остати изнад Фед-ове планиране границе од два одсто све до 2024. године и да ће централна банка агресивније повећати камате ако се ситуација не побољша.

Због високе инфлације, али и посљедица рата у Украјини, Фед је смањио процјене раста економије у овој години с претходних четири одсто на 2,8 одсто.

Упркос смањењу процјена раста економије и већим него што се очекивало процјенама повећања камата до краја године, Wall Street је порастао јер су, према ријечима директора у фирми Wedbush Securitieс, Мицхаела Јамеса, улагачи одахнули, с обзиром на то да је уклоњена неизвјесност по питању монетарне политике.

-Од почетка јануара на тржишту је владао значајни песимизам, а чини ми се да су улагачи сада опрезно оптимистични. Прихватили су то да камате због високе инфлације морају расти, у порукама Фед-а није било негативних изненађења, а Поwеллови коментари дјеловали су позитивно- рекао је Јамес.

Позитивно је на тржишта утицао и пад цијена нафте другу седмицу заредом, што је ублажило страховања од јачања инфлације наредних мјесеци.

И на европским берзама цијене дионица су снажно порасле. Лондонски ФТСЕ индекс ојачао је 3,5 одсто на 7.404 бода, док је франкфуртски ДАX скочио 5,8 одсто на 14.413 поена, а париски ЦАЦ 5,75 одсто на 6.620 бодова.

На берзи у Токију, Никкеи индекс порастао је 6,6 одсто на 26.827 бодова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 19:22