Ilustracija / - FOTO: EPA
02/03/2023 u 09:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Cijene nafte blizu 83 dolara

Američke zalihe nafte porasle su u prošloj sedmici za 6,2 miliona barela, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu

Cijene nafte zadržale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 83 dolara, balansirajući između naznaka obilne ponude i očekivanja veće kineske potražnje.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno trgovanje i iznosila je 83,28 dolara. U Njujorku se barelom trgovalo po 35 centi nižoj cijeni od 76,7 dolara, prenosi Mina pozivajući se na Hrportfolio.

Raspoloženje na tržištu balansiralo je između naznaka obilne ponude, koju je nagovještavao rast zaliha nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), i ohrabrujućih podataka iz kineske industrije, koji upućuju na oporavak od mjera suzbijanja kovida i pokazuju snažnu potražnju za naftom.

Američke zalihe nafte porasle su u prošloj sedmici za 6,2 miliona barela, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu (API).

Obilnu ponudu nagovijestila je i ruska proizvodnja, koja je u februaru prvi put dostigla nivo iz perioda prije sankcija, objavio je poslovni dnevnik Kommersant pozivajući se na izvore.

Istraživanje Reutersa pokazalo je da je u februaru porasla i proizvodnja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Protivteža naznakama obilne ponude bio je najsnažniji rast aktivnosti u kineskoj industriji u februaru u više od deset godina, što je podstaklo nadu da će kineski oporavak nadoknaditi usporavanje aktivnosti na globalnom nivou i povećati potražnju za naftom.

Službeni indeks menadžera nabavke u kineskoj industriji porastao je u februaru za 2,5 bodova u odnosu na januar, na 52,6 bodova, što znači da je aktivnost izašla iz područja stagnacije.

Istraživanje Caixina i S&P Globala pokazalo je rast aktivnosti u industriji prvi put u sedam mjeseci.

OPEC je u odvojenom izvještaju objavio da je u utorak cijena barela korpe nafte njegovih članica porasla 27 centa na 81,91 dolara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 00:50