SKY aplikacija / - SHUTTERSTOCK
19/10/2024 u 19:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

DEA imala "krticu" u vrhu kompanije Sky: "Već tada smo među sobom rekli da je ovo zapravo Netflix serija"

Američka uprava za borbu protiv droga (DEA) imala je "krticu" u vrhu kompanije Sky Global, koja je prodavala telefone s aplikacijom usluge šifriranja Sky ECC.

To se navodi u dokumentima koje je sastavio američki pravosudni sistem, a koje je Crimesite vidio. Čini se da su Amerikanci u istrazi Sky djelovali i u Holandiji.

Zbog toga neodgovorena pitanja o hakovanju Sky ECC-a od strane holandske policije postaju još hitnija. Ovi dokumenti takođe pokazuju da je belgijska policija izvršila infiltraciju u Skaj menadžera prodaje na zahtjev Amerikanaca. Crimesite je ranije otkrio da je holandska policija vjerovatno upotrebila kriminalnog civilnog infiltratora za preprodaju Sky.

Evropski sud pravde odbacio "nezakonit SKY": Mora da se poštuje domaći zakon i obavijesti nadležna država

Hakovanje na Sky ECC je imalo – i nastavlja da ima – globalni uticaj na organizovani kriminal. Ovo najnovije otkriće čini dimenzije mutnih policijskih operacija koje okružuju Sky ECC još enormnijim, piše pomenuti portal.

Nakon što je holandska policija uspjela da hakuje servere Sky ECC u Roubaixu u Francuskoj između 2018. i 2021. godine, stotine ljudi širom svijeta osuđeno je za ubistvo i trgovinu drogom velikih razmjera na osnovu hakovanih četovanja, piše Crimesite.

Osnivač SKY-a:

Sky ECC je 2008. godine osnovao Kanađanin Jean-François Eap u Vancouveru, Kanada. Od 2013. nadalje, ovaj EAP je razvio komunikacijsku mrežu i Sky ECC aplikaciju, uslugu šifriranja za sve vrste mobilnih telefona. U jednom trenutku, prema dokumentima američkog ministarstva pravde, bilo je 70.000 korisnika širom svijeta, a sama kompanija je rekla 120.000.

Advoakti došli do zvaničnog izvještaja: Kako su Holanđani zaplijenili Sky servere u "francuskoj" istrazi

U firmu je bio uključen i izvjesni Thomas Herdman, ali nije bio zaposlen. Kao izvođač za drugu kompaniju, dobio je odgovornost za marketing Sky telefona. Sky Global je tako sklopio ugovore o distribuciji sa nezavisnim distributerima, koji su potom zasebno zapošljavali svoje preprodavce i agente. Thomas Herdman je stoga bio “partner” kompanije Sky Global.

DILEMA “SKY”: Neoboriv za tužilaštvo i istragu, ali sporan u crnogorskom Zakonu o krivičnom postupku

Vijetnamski "Tommy":

Dokumenti koje je Crimesite vidio su zahtjevi za pravnu pomoć američkog ministarstva pravde belgijskim vlastima u vezi sa američkom istragom u vezi s Sky-om. Advokat Yehudi Moszkowicz posjeduje dokumente, dobio ih je "iz zakonitog izvora", uvjerava. Moszkowicz potvrđuje suštinu.

Dokumenti datiraju iz maja i avgusta 2020. godine i tiču ​​se dvojice osumnjičenih koji su radili za Sky: Vijetnamca Tuana Phana pod pseudonimom "Tommy" i Thomasa Herdmana. Obojica su osumnjičeni da su prodavali telefone sa šifriranjem za kriminalnu organizaciju Sky Global.

Punom parom naprijed:

Dokumenti potvrđuju raniji dio holandskog pravosudnog sistema, koji je Crimesite već objavio . U njemu je Državno tužilaštvo napisalo da američko pravosuđe istražuje Sky Global, Eap i Herdman. U zahtjevima američke pravne pomoći stoji da je američka istraga vođena ‘paralelno‘ s holandsko-belgijsko-francuskom istragom o Sky ECC-u.

U navedenom dokumentu holandskog ministarstva pravosuđa može se pročitati da su Amerikanci 2018. prekinuli istragu kako ne bi stali na put Evropljanima.

Ali ispostavilo se da to nije istina. Američka istraga je nastavljena punom parom. Činjenice sada pokazuju da je u stvarnosti dugo godina postojala međunarodno koordinirana istraga o Sky ECC-u.

Informator:

U zahtjevu za pravnu pomoć Herdmanu se dalje navodi da u okviru menadžmenta Sky Globala „povjerljivi izvor“ pruža informacije, te da su ovim CS (doušnikom) upravljali agenti DEA-e.

U zahtjevima za pravnu pomoć iz 2020. godine, kada istraga Sky još nije bila zatvorena u Evropi, a policija je još nije gledala uživo, američki tužilac je zatražio pomoć od Belgije da se uhvati u koštac s Herdmanom.

Pranje novca u Holandiji:

U oktobru 2019. Thomas Herdman je u Los Angelesu sreo američke federalne tajne službenike koji su se predstavljali kao dileri droge. Herdman im je prodao tri Sky telefona. Kasnije se dogovorio sa tim policijskim infiltratorima da u Holandiji dobiju iznos novca koji je navodno zarađen trgovinom drogom.

Taj iznos bi prebacio preko svog bitcoin računa i oprao ga. Namjera Amerikanaca, barem oni pišu, bila je da steknu uvid u tokove novca i pranje novca oko Sky-a. Iz neobjašnjenih razloga holandska operacija je otkazana.

2020. godine, navodi se u zahtjevu za pravnu pomoć, Amerikanci žele uspostaviti proces u Belgiji u kojem će tokovi novca kojima Herdman upravlja postati vidljivi, a Amerikanci će dobiti uvid u pranje novca od strane Sky-a.

Amerikanci će zakazati sa njim u Madridu 2022. godine, ali to je bio trik. Herdman je tada tamo uhapšen na zahtjev francuskog pravosudnog sistema, koji je sada pokrenuo krivičnu istragu protiv Sky Globala, Jean-François Eapa i Herdmana.

Veoma je upečatljivo da, prema Herdmanovim francuskim advokatima, osumnjičeni Jean-François Eap nikada nije uhapšen. Ovo postavlja halucinantno pitanje da li je Eap – osnivač Sky ECC-a – možda bio krtica DEA-e.

Šta se zaista dogodilo?

Šta su holandski javni tužioci do sada rekli holandskim sudijama o Sky-u? I šta se zaista dogodilo?

Državno tužilaštvo je napisalo da je hakovanje na Sky-u bila u potpunosti francuska stvar, te da je Holandija tek kasnije pružila određenu tehničku pomoć. Ispostavilo se da je ta izjava potpuno netačna, ali i namjerno netačna skica stvarnosti.

Za hakovanje su bili zaduženi holandski stručnjaci .

Korisnik Skya Sky111 je vjerovatno bio kriminalni civilni infiltrator kojeg je holandski pravosudni sistem rasporedio u Belgiju.

Amerikanci uopšte ne zaustavljaju istragu na Sky-u. Belgija je bila svjesna da je Herdman još uvijek pod istragom. A Belgija je sprovela istraživanje Sky zajedno sa Holandijom.

Netflix.

Postoji posebno, ali drevno, otkriće belgijskog policijskog specijaliste u belgijskim novinama De Morgen . Čovjek, identifikovan samo kao „M.“, dao je svoje komentare ubrzo nakon što je hak objavljen na Sky-u u martu 2021.

Krajem 2018. M. se ukrcao na avion za Australiju kako bi se u Sidneju sastao sa dvadesetak policajaca iz SAD-a, Kanade, Australije i ‘nekoliko evropskih zemalja‘. Tamo su nedelju dana razmatrali kako žele da razbiju Sky ECC.

Može se zaključiti samo da je i Holandija sjedila za stolom u Sidneju.

U svakom slučaju, operacija Sky je bila međunarodno koordinirana akcija koja je bila u toku barem još 2018. godine. Državno tužilaštvo do sada nije dalo nikakve informacije o tome holandskom sudu.

Policajac M. je 20. marta 2021. godine u De Morgenu rekao: "Već tada smo među sobom rekli: ovo je zapravo Netflix serija. Već smo razmišljali o tome koji će glumac igrati koju ulogu".

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. oktobar 2024 19:23