ilustracija / - FOTO: UNSPLASH - NATHAN DUMLAO
16/09/2024 u 08:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Deficit SAD-a 1,9 biliona dolara

Američki budžetski deficit primakao se pred kraj fiskalne godine iznosu od 1,9 biliona dolara, saopštilo je Ministarstvo finansija, istakavši skok troškova kamata na veći javni dug.

Od oktobra prošle do avgusta ove godine američki budžetski deficit iznosio je 1,89 biliona USD i bio je veći 24 odsto nego u istom periodu prošle fiskalne godine, objavilo je Ministarstvo. Američka fiskalna godina završava se u septembru, prenosi Capital.ba.

Nezavisni institut CBO procijenio je u junu da će u cijeloj fiskalnoj 2024. godini budžetski manjak iznositi 1,9 biliona dolari i čini se da će “biti blizu tog iznosa”, napominje Ministarstvo.

To bi prema procjeni CBO-a, čiji su članovi bivši zvaničnici centralne banke, Ministarstva finansija i bivši zastupnici u Kongresu, odgovaralo sedam odsto BDP-a. U fiskalnoj 2023. budžetski manjak iznosio je 1,69 biliona USD ili 6,3 odsto BDP-a.

Skok budžetskog deficita u prvih 11 mjeseci fiskalne 2024. rezultat je viših kamata, rekli su iz Ministarstva. Troškovi kamata bili su veći otprilike 30 odsto nego u istom periodu fiskalne 2023. i iznosili su 1,05 biliona.

Moskovska berza obustavlja trgovanje dolarima i eurima

Prosječna kamatna stopa iznosila je u avgustu 3,35 odsto i bila je viša gotovo pola procentnog boda nego prije godinu, rekao je službenik Ministarstva. Veći troškovi kamata odražavaju i viši iznos javnog duga koji je premašio 35 biliona dolara.

Značajni faktori u ovogodišnjem manjku uključuju i veće troškove za vladine programe socijalnog osiguranja i Medicare za starije osobe i vojnu potrošnju, pokazali su podaci Ministarstva finansija.

Budžetski prihod porastao je u prvih 11 mjeseci fiskalne 2024. za 11 odsto u odnosu na isti period fiskalne 2023, na 4,39 biliona dolara. Rashod je uvećan 14 odsto na 6.288 biliona dolara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 08:18