Samit za mir u Ukrajini, potpisnici deklaracije / - FOTO: PRTSC/X
16/06/2024 u 15:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Crna Gora podržala deklaraciju Samita za mir u Ukrajini

Završnu deklaraciju Samita o miru u Ukrajini potpisalo je 80 zemalja, među kojima je i Crna Gora, ali ne i zemlje BRIKS-a, kao ni Meksiko, Indonezija i Tajland, prenose švajcarski mediji.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je ranije u nedjelju da je tekst deklaracije sa Samita o miru o Ukrajini spreman i da su svi principijelni stavovi Kijeva uzeti u obzir.

Kako javlja švajcarski RTS, završnu deklaraciju potpisalo je 85 država i institucija od stotinak delegacija koje su učestvovale na skupu u švajcarskom ljetovalištu Birgenštok, blizu Lucerna.

Potpisnici deklaracije, među kojima je i Ukrajina, smatraju da je za dostizanje mira potrebno učešće i "dijalog svih strana".

Dokument nisu potpisale Jermenija, Bahrein, Brazil, Vatikan, Indija, Indonezija, Libija, Meksiko, Saudijska Arabija, Slovačka, Južna Afrika, Švajcarska, Tajland i Ujedinjeni Arapski Emirati.

image

Samit

- EPA-EFE/MICHAEL BUHOLZER

Na konferenciji učestvuju 92 zemlje, uključujući 55 šefova država, kao i osam organizacija, uključujući EU, Savjet Evrope i UN.

Predsjednik SAD Džo Bajden, predsjednik Kine Si Đinping, predsjednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva i lideri mnogih drugih država nisu došli u Švajcarsku.

Neki učesnici događaja, kao što su potpredsjednica SAD Kamala Haris i njemački kancelar Olaf Šolc, otišli ​​su ranije.

Rusija nije pozvana na samit. Kremlj je na ovo odgovorio da je traženje načina da se ukrajinski sukob riješi bez učešća Moskve nelogično i uzaludno.

Zelenski o Putinovom predlogu za mir: "U njegov ultimatum se ne može vjerovati, to je radio i Hitler"

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jun 2024 16:44