ilustracija / - PHOTO BY RUDNEY UEZU ON UNSPLASH
04/10/2024 u 09:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Delfini se „osmjehuju“ da bi komunicirali tokom igre

Naučnici su otkrili da dobri delfini koriste otvorena usta nalik osmijehu da komuniciraju tokom igre. Zajednička studija italijanskog Univerziteta u Pizi i Univerziteta u Torinu pruža novi uvid u složene društvene interakcije i vizuelnu komunikaciju ovih razigranih morskih sisara.

Životinje koje su 2023. masovno stradale

Dobri delfini su veoma društvene životinje, poznate po svojim složenim interakcijama koje uključuju igrivo ponašanje poput skakanja, jurnjave i manipulacije objektima, prenosi HRT.

U novoj studiji, istraživači sa Univerziteta u Pizi i Univerziteta u Torinu otkrili su da ovi delfini koriste otvorena usta, slična osmehu, da komuniciraju tokom igre.

Nalazi sugerišu da delfini koriste izraz da vizuelno signaliziraju razigranost svojim pratiocima.

Ovaj izraz se javlja prvenstveno kada je jedan delfin u vidnom polju drugog delfina i često izaziva brzu mimiku, sugerišući sofisticirani oblik neverbalne komunikacije.

- U našoj studiji smo otkrili da delfini otvaraju usta dok se igraju i to se može smatrati signalom. Oni to rade u vidnom polju primaoca, a takođe su u stanju da preslikaju izraze lica drugih. Ali, uvjereni smo da je komunikacija tokom igre multimodalni sistem u kome je vizuelni dio samo jedan dio, a oni se mogu integrisati sa drugim senzornim modalitetima- kaže Elisabetta Palagi, etolog sa Univerziteta u Pizi.

Istraživači su proučavali delfine u kontrolisanom okruženju, analizirajući više od 1.200 slučajeva izražavanja otvorenih usta.

Oko 92 odsto ovih izraza lica pojavilo se tokom igre delfin-delfin, a delfini su reagovali oponašanjem ‘osmijeha’ 33 odsto vremena kada su mogli da vide svog drugara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
DELFINIIGRAMORE
04. oktobar 2024 09:34