корона вирус / - фото: UNSPLASH
02/10/2021 u 22:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Демонстрациjе у Румунији због нових ограничења, броj дневно заражених порастао на рекордних 12.590

Болнице су под великим притиском због великог броjа заражених, а одjељења интензивне његе су скоро попуниле капацитете у циjелоj земљи

Више од 5.000 демонстраната протестовало jе данас у Букурешту због нових ограничења коjа jе власт наjавила надаjући се да ће сузбити ширење инфекциjе коронавирусом.

У посљедњих мjесец дана, броj заражених у Румуниjи jе са 1.000 случаjева дневно порастао на рекордних 12.590 колико jе приjављено данас.

Болнице су под великим притиском због великог броjа заражених, а одjељења интензивне његе су скоро попуниле капацитете у циjелоj земљи, јављају агенције, преносе медији.

Власти су рекле да ће нова ограничења бити уведена ако стопа заразе на одређеном подручjу буде већа од шест на 1.000 становника у периоду од 14 дана.

Стопа заразе у Букурешту данас jе осам на 1.000 становника.

Демонстранти без маски блокирали су саобраћаj и узвикивали "Слобода!" носећи транспаренте са натписом "Зелени сертификати jеднако диктатура".

Протест jе организовала румунска екстремно десничарска странка АУР.

Нова ограничења, коjа би требало да ступе на снагу у наредних неколико дана, прописуjу ношење маски на jавним мjестима и затварање продавница у 22 сата.

Ресторани ће моћи да приме госте само са ковид пропусницама и то до попуњености пола капацитета.

Протест jе изазвао биjес код поjединих медицинских радника.

Беатрис Махлер, управница болнице букурештанског Института за пнеумологиjу, рекла jе да демонстранти "вjеруjу да jе њихово право на слободу изнад нашег права на здравље".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 08:50