Vladimir Putin / - EPA
21/07/2023 u 07:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Direktor CIA: Putin vjerovatno planira osvetu šefu Vagnera

Vagnerova pobuna je razotkrila značajne slabosti u sistemu moći koji je Putin izgradio. Putin i dalje traži osvetu protiv Prigožina, rekao je Berns

Direktor CIA Vilijam Berns tvrdi da ruski predsjednik Vladimir Putin vjerovatno još uvijek smišlja kako da se nosi sa šefom Vagnera Jevgenijem Prigožinom. Prije mjesec dana Vagnerovi plaćenici i njihov šef poveli su pobunu u Rusiji.

„Vagnerova pobuna je razotkrila značajne slabosti u sistemu moći koji je Putin izgradio. Putin i dalje traži osvetu protiv Prigožina“, rekao je Berns juče na Bezbjednosnom forumu u Aspenu, piše Bi-Bi- Si.

Prigožin se preselio, ali nije jasno gdje je sada jer je nedavno bio u glavnom gradu Bjelorusije, Minsku, ali i u Rusiji. Šef CIA vjeruje da Putin pokušava da kupi vrijeme dok smišlja kako da se nosi sa Prigožinom.

Vagnerovi plaćenici i dalje imaju vrijednost za rusko rukovodstvo na mjestima kao što su Afrika, Libija i Sirija, tako da će Putin vjerovatno pokušati da odvoji grupu od njenog lidera, rekao je Berns. Dodaje da bi Putin mogao da sačeka sa osvetom.

"Putin je neko ko misli da je osveta jelo koje se najbolje služi hladno. Po mom iskustvu, Putin je krajnji apostol osvete, pa bih se iznenadio ako Prigožin izbjegne dalju odmazdu", rekao je Berns.

Ranije ovog mjeseca, američki predsjednik Džo Bajden je sugerisao da postoji rizik da bi šef Vagnera mogao biti otrovan. „Da sam na njegovom mjestu, pazio bih šta jedem. Držao bih na oku svoj meni“, prokomentarisao je Bajden.

Direktor CIA je istog mišljenja kao i Bajden. „Da sam na mjestu Prigožina, ne bih otpustio svog degustatora hrane“, rekao je on i dodao da CIA ima informacije o Vagnerovom ustanku.

Prema izvještajima, za pobunu je unaprijed znao i visoki general ruske vojske Sergej Surovikin. Berns kaže da Surovikin nema istu slobodu kretanja kao Prigožin.

„Ako Ukrajina dalje napreduje na bojnom polju, to bi moglo da navede više Rusa da obrate pažnju na Prigožinovu kritiku rata“

„Vagnerov ustanak je bio najdirektniji napad koji je Putin vidio za svoje 23 godine na vlasti. Opravdanje Kremlja za rat u Ukrajini izgrađeno je na lažima.

Putin je predstavio sebe kao arbitra reda u Rusiji, što znači da se mnogi u zemlji poslije 36 sati pobune mogu zapitati da li je car go, ili barem zašto mu treba toliko vremena da se obuče. To bi pokrenulo dublja pitanja među ruskom elitom o Putinovoj presudi, koja postoje od njegove odluke da pokrene invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Ako Ukrajina dalje napreduje na bojnom polju, to bi moglo da navede više Rusa da obrate pažnju na Prigožinovu kritiku rata“, prokomentarisao je šef CIA.

Berns je dodao da postoje znaci da bi Rusija mogla da napadne brodove u Crnom moru pod lažnom zastavom, a zatim za to okrivi Ukrajince, piše Bi-Bi-Si.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. maj 2024 00:03