/ - SHUTTERSTOCK
22/08/2024 u 16:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Drugi najveći dijamant ikada iskopan u Bocvani

Kanadska kompanija Lucara Diamond Corp pronašla je dijamant od 2.492 karata u svom rudniku Karove u Bocvani, jedan od najvećih dijamanata koji je ikada iskopan, saopštila je kompanija u srijedu uveče.

Lucara nije otkrila kvalitetu dragog kamena, ali njegova veličina bi ga učinila drugim najvećim neobrađenim dijamantom koji je do sada otkriven. Na prvom mjestu je dijamant Cullinan od 3.106 karata pronađenog u susjednoj Južnoafričkoj Republici 1905. godine. Nakon brušenja i poliranja, postao je dio britanskih krunskih dragulja.

Rudnik Karove poznat je po proizvodnji velikog kamenja, s drugim značajnim pronalascima uključujući dijamante Sevelo od 1.758 karata i Lesedi La Rona od 1.109 karata.

Kompanija će u četvrtak dijamant prezentovati predsjedniku Bocvane Mokgvetsiju Masisiju. Bocvana je vodeći svjetski proizvođač dijamanata po vrijednosti.

Ta južnoafrička država je prošlog mjeseca predložila zakon prema kojem će se od rudarskih kompanija tražiti da, nakon što dobiju licencu, prodaju 24 odsto udjela u rudnicima lokalnim investitorima osim ako vlada ne iskoristi svoju opciju sticanja udjela, prenio je Poslovni Dnevnik.

Naučnici napravili dijamant za 150 minuta: Prirodi potrebne milijarde godina

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 08:22