КОРОНА ВИРУС, ИЛУСТРАЦИЈА / - ФОТО: UNSPLASH
31/01/2022 u 12:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Државе без короне: Вирусу званично одолијевају још само четири земље

Последња земља у којој је регистрован ковид-19 је пацифичко острво Кирибати, једно од најизолованијих на планети, удаљено око 4.800 километара од Аустралије

Корона вирус још није потврђен у свега четири од укупно 193 државе које су пуноправне чланице Уједињених нација, а према подацима Свјетске здравствене организације (СЗО), заражених има на свим континентима изузев на Антарктику.

Последња земља у којој је регистрован ковид-19 је пацифичко острво Кирибати, једно од најизолованијих на планети, удаљено око 4.800 километара од Аустралије.

Највећа држава у којој, барем званично, није потврђен ниједан случај корона вируса је Сјеверна Кореја, чије су власти 26. јула ставиле у карантин град Каесонг, недалеко од границе са Јужном Корејом, након што је откривена особа за коју се сумњало да је заражена опаким вирусом. Ипак, те сумње нису биле потврђене, па се, упркос резерви бројних свјетских медицинских стручњака, Сјеверна Кореја званично води као држава у коју корона вирус није ушао.

Туркменистан је друга азијска држава која није потврдила присуство корона вируса, иако се граничи са Ираном у којем је од почетка пандемије регистровано више од 6,3 милиона заражених, као и са Казахстаном, који биљежи око 1,2 милиона случајева заразе.

Спорадично су се појављивали извјештаји о грађанима Туркменистана који имају симптоме корона вируса, па чак и о наводним смртним случајевима, али тамошње власти досад нису пријавиле ниједан случај заразе.

Преостале двије државе у којима није потврђен коронавирус налазе се у Океанији, а најмања од четири земље без корона вируса је Науру, који има свега 12.000 становника и заузима површину једнаку половини територије општине Нови Београд.

У наставку је списак држава пуноправних чланица УН у којима није потврђен ниједан случај заразе корона вирусом:

Азија (2): Сјеверна Кореја, Туркменистан.

Аустралија и Океанија (2): Науру, Тувалу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 08:01