Ilustracija / - FOTO: UNSPLASH - MIKA BAUMEISTER AVAILABLE FOR HIRE - HAKER
25/07/2024 u 21:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Državljanin Sjeverne Koreje optužen u SAD za hakerske napade

Rim Džong Hjok, za koga američki zvaničnici navode da je radio za jednu od vojnih obavještajnih agencija Sjeverne Koreje, optužen je u SAD za učešće u zavjeri sa ciljem hakovanja zdravstvenih ustanova i zarađivanja od otkupa podataka

Velika porota u Kanzas Sitiju potvrdila je optužnicu protiv Hjoka za pranje novca od otkupnina i korišćenje novca za finansiranje dodatnih sajber napada na odbranu, tehnologiju i vladine entitete širom svijeta.

Hakovanje američkih bolnica i drugih pružalaca zdravstvenih usluga dovelo je do poremećaja u liječenju pacijenata, rekli su zvaničnici, prenosi Danas.rs.

Agent Federalnog istražnog biroa (FBI) iz Kanzas Sitija Stiven Sajrus rekao je da Sjeverna Koreja „koristi te tipove sajber zločina da bi zaobišla međunarodne sankcije i finansirala svoje političke i vojne ambicije“ i dodao da „uticaj tih bezobzirnih djela ima direktan uticaj na građane Kanzasa“.

Deset milijardi lozinki objavljeno na hakerskom forumu

Zvaničnici ministarstva pravde SAD rekli su da se hakerski napad na bolnicu u Kanzasu dogodio u maju 2021. kada su hakeri postavili šifre na fajlove i servere tog medicinskog centra. Bolnica je platila oko 100.000 dolara u bitkoinima da bi ponovo dobila pristup svojim podacima.

Ministarstvo pravde SAD je u poslednjih nekoliko godina pokrenulo više krivičnih procesa u vezi sa sjevernokorejskim hakovanjem, često navodeći profit kao motiv, za razliku od aktivnosti ruskih i kineskih hakera.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 01:58