Eksperimentalna žvakaća guma koja "zarobljava" čestice SARS-CoV-2 u pljuvački smatra se obećavajućom za suzbijanje prenošenja novih varijanti virusa, prema novim podacima, dok se istraživači pripremaju za pokretanje prvog ispitivanja na ljudima, prenosi N1.
Žvaka sadrži kopije proteina ACE2 koji se nalazi na površini ćelija, a koji koronavirus koristi za ulazak u ćelije i inficira ih.
U eksperimentima u epruvetama korišćenjem pljuvačke pojedinaca zaraženih varijantama delta i omikron, čestice virusa su se zakačile za ACE2 "receptore" u žvakaćim gumama i virusno opterećenje je palo na nivoe koji se ne mogu detektovati, objavili su istraživači u Biomaterials.
U kliničkom ispitivanju, pacijenti sa kovidom-19 će svaki dan žvakati četiri ACE2 žvakaće gume tokom četiri dana.
ACE2 proteini "zamka virusa" u gumi nose se u projektovanim ćelijama zelene salate.
Druga eksperimentalna žvakaća guma napravljena od praha pasulja umjesto ćelija zelene salate ne samo da hvata SARS-CoV-2 čestice u laboratorijskim eksperimentima, već i sojeve gripa, druge koronaviruse koji izazivaju obične prehlade i potencijalno druge oralne viruse kao što su humani papiloma virus i herpes virus, prenosi Rojters.
-Nazalni prenos zanemarljiv je u poređenju sa oralnim prenosom. Žvakanje ACE2 žvake i gutanje ACE2 proteina trebalo bi da minimizira infekciju, zaštiti pacijente sa kovidom-19 i spriječi prenošenje- rekao je vođa istraživanja dr Henri Danijel sa Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Pensilvaniji.