Ilustracija / - UNSPLASH
30/08/2024 u 19:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Eksperti iz SAD istraživaće pad aviona F-16 u Ukrajini

Američki stručnjaci pridružili su se ukrajinskoj istrazi o padu aviona F-16 koji je Ukrajina dobila od svojih zapadnih partnera, a koji se srušio ove nedelje tokom ruskog bombardovanja, rekao je komandant ukrajinskog vazduhoplovstva.

U međuvremenu, u ruskom napadu na grad Harkov na sjeveroistoku zemlje upotrebom moćnih avionskih vođenih bombi poginulo je pet osoba, a ranjeno je 47, rekao je guverner tog regiona.

Bombe su pogodile pet lokacija širom grada, koji je pre rata imao 1,4 miliona ljudi, dodao je guverner.

Predsjednik Volodimir Zelenski ukazao je na napade u Harkovu kao na dodatni dokaz da zapadne zemlje treba da ukinu ograničenja na ono što ukrajinska vojska može da gađa doniranim oružjem, prenosi N1.rs.

- Napad na Harkov ne bi se desio da su naše odbrambene snage imale sposobnost da unište rusku avijaciju u njihovim bazama. Potrebne su nam čvrste odluke naših partnera da zaustavimo ovaj teror - rekao je Zelenski.

F-16 je jedno od oružja koje bi moglo da se koristi za gađanje ruskih baza iza linije fronta.

Komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, general-potpukovnik Nikolaj Oleščuk, rekao je na Telegramu da je već u toku „detaljna analiza“ zašto se avion F-16 srušio u ponedeljak, kada je Rusija lansirala veliku raketni napad na Ukrajinu.

- Moramo pažljivo razumjeti šta se dogodilo, kakve su okolnosti i čija je odgovornost - rekao je Oleščuk.

Ovo je bio prvi prijavljeni gubitak F-16 u Ukrajini, gdje su ovi avioni stigli krajem prošlog mjeseca. Vjeruje se da je najmanje šest aviona isporučeno iz evropskih zemalja.

Vojni analitičari kažu da ti avioni neće promjeniti odnos snaga u ratu, s obzirom na masivno rusko vazduhoplovstvo i sofisticirane sisteme protiv-vazduhoplovne odbrane. Ali ukrajinski zvaničnici su pozdravili supersonične avione, koji mogu da nose savremeno oružje koje koriste zemlje Zapada.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 21:56