/ - FOTO: AMBASADA PALESTINE
20/02/2024 u 16:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Eksperti UN-a: Postoje vjerodostojni navodi da se palestinske žene i djevojke siluju i pogubljuju od strane izraelskih vojnika

Palestinske žene i djevojke se proizvoljno pogubljuju u Gazi, često zajedno sa članovima porodice, uključujući njihovu djecu

Eksperti UN-a danas su izrazili zabrinutost zbog vjerodostojnih navoda o teškim kršenjima ljudskih prava kojima su palestinske žene i djevojke i dalje izložene u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali. To je saopšteno iz Ambasade Palestine, pozivajućis e na tekst UNHR.

Palestinske žene i djevojke se proizvoljno pogubljuju u Gazi, često zajedno sa članovima porodice, uključujući njihovu djecu.

- Šokirani smo izvještajima o namjernom gađanju i vansudskom ubijanju palestinskih žena i djece na mjestima gdje su tražili utočište ili dok su bježali. Neke od njih su držali bijele komade tkanine kada ih je ubila izraelska vojska - kazali su eksperti UN-a.

UN eksperti su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog proizvoljnog zatvaranja stotine palestinskih žena i djevojaka, uključujući zaštitnice ljudskih prava, novinarke i humanitarne radnice, u Gazi i na Zapadnoj obali od 7. oktobra.

Mnoge su bile podvrgnute nečovječnom i ponižavajućem postupanju, uskraćivani su im menstrualni ulošci, hrana i lijekovi i teško su premlaćene. Barem jednom prilikom, palestinske žene zatočene u Gazi držane su u kavezima na kiši i hladnoći, bez hrane.

“Posebno smo uznemireni izvještajima da su palestinske žene i djevojke u pritvoru takođe bile podvrgnute višestrukim oblicima seksualnog napada, poput skidanja do gole kože i pretresa od strane muških oficira izraelske vojske.’’

Najmanje dvije palestinske zatvorenice su silovane, dok je drugima prijećeno silovanjem i seksualnim nasiljem”, rekli su eksperti UN-a. Takođe su istakli da je izraelska vojska snimila fotografije zatvorenica u ponižavajućim okolnostima i postavljala ih na internet.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 18:54