Erdogan: Izrael mora zaustaviti masakre u Gazi / EPA
07/07/2024 u 19:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Erdogan: Izrael mora zaustaviti masakre u Gazi

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan u nedjelju je kritikovao postupke Izraela u regionu0, pozivajući ga da zaustavi nehumane napade na Gazu, javlja Anadolija.

Izrael bi trebalo da prestane da insistira na nastavku ovih masakra i okonča te nehumane napade, rekao je predsjednik Erdogan u avionu novinarima na povratku iz Njemačke, gdje je sinoć pratio četvrtfinalnu utakmicu EURO 2024 Turske i Holandije, u kojoj je Turska poražena, rezultatom 1:2.

- Do danas je Izrael insistirao na napadima i nastavljenim masakrima. Izrael je taj koji gazi ljudska prava i međunarodno pravo - dodao je.

Erdogan je takođe izrazio zabrinutost zbog regionalnih ambicija Izraela. 

- Oni (izraelski čelnici, op.a.) prijete Libanu da će sami sebi olakšati. Izrael mora odustati od svoje namjere da širi sukobe u regiji - tvrdi. 

Osvrćući se na odnos njegove zemlje i Sirije, Erdogan je takođe signalizirao potencijalno otopljavanje odnosa.

- Onog trenutka kada Bašar al-Asad preduzme korak prema poboljšanju odnosa s Turskom, mi ćemo uzvratiti istim pristupom - rekao je, ističući spremnost za popravljanje odnosa:

- Uputićemo poziv Asadu. Želimo vratiti odnose Turske i Sirije na istu tačku kao u prošlosti - kazao je. 

Govoreći i o Iranu, Erdogan je kazao kako je to važan susjed s kojim imaju istorijske veze, te kako očekuje da će se tursko-iranske veze razvijati u pozitivnom smjeru u novom razdoblju.

Erdogan je takođe istaknuo strateško partnerstvo s Velikom Britanijom, obećavši da će ga dodatno ojačati.

- Nastavićemo da jačamo odnose s našom saveznicom Velikom Britanijom na svakom polju u novom razdoblju - rekao je Erdogan.

Erdogan se kratko osvrnuo i na nedavnu odluku UEFA da suspenduje turskog defanzivca Meriha Demirala zbog gestikulacije "sivog vuka", te kazao kako je to politička odluka.

- Dvije utakmice zabrane igranja Merihu od  UEFA bacile su ozbiljnu sjenku na prvenstvo. To je nemoguće objasniti, to je čisto politička odluka - mišljenja je Erdogan.

Starmer: Potrebno hitno postići prekid vatre u Gazi

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. septembar 2024 12:43