Реџеп Тајип Ердоган / - FOTO: EPA-EFE
02/12/2023 u 14:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Erdogan: Šanse za mir u Gazi za sad su izgubljene

On je kazao da je rješenje sukoba osnivanje palestinske države; Izrael zatražio da se nakon rata sa Hamasom izmes na granici sa Gazom formira "tampon-zona"

Zbog pristupa Izraela, koji nije spreman na kompomis, izgubljene su  šanse za mir u Gazi poslije humanitarne pauze - rekao je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, prenijela je danas televizija NTV.

- Uvijek smo naglašavali da smo za trajni mir, a ne za humanitarnu pauzu... tu je postojala šansa za mir i nažalost izgubili smo tu šansu zbog beskopromisnog stava Izraela - prenosi "Gardijan" Erdoganovu ocjenu.

Primirje u sukobima Izraela i palestinskog islamističkog pokreta Hamas u Pojasu Gaze je ove nedjelje dvaput produženo. Ali posrednici nisu uspjeli da nađu formulu za nastavak primirja i oslobađanje još ljudi poslije sedam dana kada je Hamas oslobodio nekoliko desetina talaca: žene, djecu i strance, a Izraael nešto više zatvorenih Palestinaca.

Od završetka primirja u petak ujutro, napadima Izraela iz vazduha i artiljerijom na jug Gaze nastavljen je rat koji je Hamas počeo 7. oktobra upadom svojih boraca u na jug Izraela. Za Izrael cilj rata je "uništenje Hamasa".

Erdogan je novinarima po povratku iz Ujedinjenih Arapskih Emirata gdje je učestvovao na Međunarodnoj konferenciji o klimi COP28, rekao da ne gubi nadu za postizanje trajnog mira u tom sukobu, ukazao da Hamas ne može biti isključen iz potencijalnog rješenja i dodao da on Hamas ne bi nazvao terorističkom organizacijom.

- Moramo da se usmjerimo na rješenje s dvije države, osnivanje palestinske države uz Izrael - rekao je Erdogan u intervjuu.

Erdogan je takođe rekao da bi radi razgovora o mogućem rješenju rata u Gazi kontakt-grupa koju čine Organizacija za islamsku saradnju (OIC) i Arapska liga, poslije sastanka sa vladama u Londonu, Parizu, Barseloni i sa zvaničnicima UN, posjetio i SAD.

Izvori su rekli za agenciju Rojters da je Izrael obavijestio nekoliko arapskih država da hoće da se posle rata s palestinske strane granice Pojasa Gaze formira "tampon-zona" da bi se spriječili budući napadi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 06:05