Susret Erdogan Djukanovic na Cetinju i izjave / SUSRET ERDOGAN DJUKANOVIC - NENAD MANDIC
09/09/2022 u 11:06 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Erdogan: Turska uhvatila visokog rukovodioca ISIL-a

Sumaidai je uhapšen u zajedničkoj operaciji istanbulske policije, Glavne uprave za sigurnost i obavještajnih službi zemlje, rekao je Erdoan

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan rekao je da su sigurnosne snage njegove zemlje uhvatile "višeg rukovodioca" Islamske države (ISIL), prenose Nezavisne.

Erdoan je rekao da je taj čovjek, Bašar Katab Gazal al-Sumaidai, bio poznat kao Abu Zejd. Tu je vijest objavio u toku lete kući s trodnevne turneje po Balkanu, izvijestili su turski mediji, uključujući državnu novinsku agenciju "Anadolu".

Sumaidai je uhapšen u zajedničkoj operaciji istanbulske policije, Glavne uprave za sigurnost i obavještajnih službi zemlje, rekao je Erdoan.

Izvještaj Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija objavljen u junu identifikovao je Sumaidaija kao "jednog od viših rukovodioca (IS) terorističke organizacije".

-Ovaj terorista je već dugo u Siriji i Istanbulu- rekao je Erdoan.

Tursku su kritikovali neki sigurnosni analitičari i političari zbog svog rada s islamskim ekstremističkim grupama, koji ukazuju na njenu saradnju s islamističkim militantnim organizacijama u sjevernoj Siriji, uključujući nasljednike Al Nusre.

Vodeće osobe ISIL-a, uključujući vođu Abu Bakra al-Bagdadija, ubijene su u operacijama pod vođstvom Amerike u sjevernoj Siriji u blizini turske granice.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 23:52