Скупље гориво празни новчанике / - фото: SHUTTERSTOCK, Н1
09/06/2022 u 17:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

ЕУ истражује да ли Мађарска дискриминаторски продаје гориво

Мађарске власти су од петка, 28. маја, ограничиле цијену бензина и дизела на 1,20 евра по литру, која важи само за аутомобиле са мађарским регистарским таблицама

Комесар Европске уније за индустрију Тијери Бретон затражио је од Мађарске да суспендује дискриминацију у продаји горива власницима возила са страним регистарским таблицама или ће се наћи пред судом.

То се наводи у писму Европске комисије у које је Ројтерс имао увид.

Бретон је подсјетио да возачи возила са таблицама из других земаља ЕУ морају да плаћају гориво 50 до 60 одсто скупље у односу на возила са мађарским таблицама и да је то директна дискриминација, противно правилима Европске уније.

Он је навео да Европска комисија задржава право да покрене хитну процедуру поводом кршења правила, што може довести и до судске акције против Мађарске и новчаних казни.

Мађарска је саопштила да је мјера уведена због "туризма ради горива" и повећаног саобраћаја у транзиту, што је повећало потрошњу горива.

Мађарске власти су од петка, 28. маја, ограничиле цијену бензина и дизела на 1,20 евра по литру, која важи само за аутомобиле са мађарским регистарским таблицама. Страни возачи у Мађарској морају да плате за око 0,60 евро центи више.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 16:10