Европска централна банка / - Фото: SHUTTERSTOCK
17/05/2022 u 07:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Европска централна банка ће ове године три пута подићи каматне стопе

Према процјенама економиста, камате на главне операције рефинанцирања биће повећане у септембру и децембру са садашњих нула одсто на 0,5 одсто

Европска централна банка (ЕЦБ) повећаће каматне стопе три пута ове године како би угушила инфлацију, саопштили су економисти у анкети Блумберга, који своје ставове заснивају на мишљењу да је потребно хитно дјеловати.

Управни савјет ЕЦБ-а постепено ће подизати каматне стопе на банкарске депозите у јулу, септембру и децембру, како би до краја године достигла 0,25 одсто, показују резултати истраживања Блумберга, преноси СЕЕбиз.

Према процјенама економиста, камате на главне операције рефинанцирања биће повећане у септембру и децембру са садашњих нула одсто на 0,5 одсто.

Истовремено, судионици анкете процјењују да ће се економија еурозоне ове године ширити упркос растућим изазовима због рата у Украјини, предвиђајући да ће бруто домаћи производ 19-чланог монетарног блока порасти 2,8 одсто ове године и 2,3 одсто нредне, што је 0,1 процентни бод ниже за обје године од претходно предвиђеног.

С друге стране, економисти су ове године повећали очекивану стопу инфлације на 6,7 посто, док у наредној предвиђају успоравање раста потрошачких цијена на 2,6 одсто, односно 1,9 одсто у 2024. години, што је испод циља ЕЦБ-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 17:37