Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
04/10/2024 u 19:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Evropski sud: Avganistankama za azil dovoljni pol i nacionalnost

Evropski sud pravde (ECJ) odlučio je danas da su pol i nacionalnost sami po sebi dovoljni razlozi da zemlja odobri azil Avganistankama, gdje su vladajući talibani drastično ograničili prava žena.

Vlasti u Austriji su odbile da izbjeglički status dodijele dvijema Avganistankama, koje su podnijele zahtjev za azil 2015. i 2020. godine, prenosi RSE.

Njihova žalba stigla je do austrijskog Vrhovnog upravnog suda, koji je zatim zatražio odluku Evropskog suda pravde, najvišeg suda Evropske unije.

- Nije potrebno dokazivati da postoji rizik da će podnositeljka zahtjeva biti konkretno i direktno izložena aktima progona ukoliko se vrati u svoju zemlju porijekla, navodi se u presudi ECJ.

Dodaje se da je dovoljno uzeti u obzir njenu nacionalnost i pol.

Jedna žena, označena kao AH u sudskim dokumentima, pobjegla je iz Avganistana u Iran sa majkom i sestrama kada je imala 13-14 godina, nakon što je, prema sudskim dokumentima, njen otac, zavisnik od droga, pokušao da je proda.

Druga žena, identifikovana kao FN, rođena 2007. godine, nikada nije živjela u Avganistanu. Ona i njena porodica su živjeli u susednom Iranu bez boravišnih dozvola, što je značilo da nijesu imali pravo na rad, a FN nije mogla da pohađa školu.

Talibani zakonom zabranili ženama i da govore u javnosti

Pobjegla je iz Irana prije nego što je podnijela zahtjev za azil u Austriji.

- Rekla je da bi, ukoliko bi se vratila u Avganistan, kao žena bila u riziku od otmice, ne bi mogla da pohađa školu i možda ne bi mogla da se izdržava bez svoje porodice, navodi se u dokumentu Evropskog suda pravde.

Od povratka islamističkog talibanskog režima na vlast 2021. godine, žene u Avganistanu suočene su sa ozbiljnim ograničenjima prava, uključujući zabranu školovanja, rada i nezavisnosti u svakodnevnom životu.

U avgustu su talibani uveli obiman set pravila o moralnosti u skladu sa šerijatskim (islamskim) zakonom.

Ova pravila sprovodi Ministarstvo za moral, koje navodi da je privelo hiljade ljudi zbog kršenja.

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava pozvao je talibane da ukinu “drakonske” zakone za koje tvrdi da imaju za cilj da žene pretvore u “sjenke”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. oktobar 2024 19:19