Najtraženiji Rusi / - FBI
28/04/2023 u 13:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

FBI objavio listu najtraženijih Rusa zbog miješanja u američke izbore

FBI traga za više od 60 ruskih državljana

Američke bezbjednosne službe saopštile su da FBI traga za više od 60 ruskih državljana. Za njima se traga zbog navodnog miješanja u izbore u SAD.

Natalija Burlinova je optužena za špijuniranje za Moskvu u SAD. Uz podršku Ruske službe bezbjednosti (FSB), navodno je regrutovala Evropljane i Amerikance u program „Ka Rusiji” koji vodi nevladina organizacija Javna inicijativa Kreativna diplomatija, na čijem je čelu bila.

image

Natalija Burlinova

- FOTO: FBI

Vjeruje se da je procijenila njihove stavove prema Rusiji i prikupila njihove lične i profesionalne informacije, koje su potom proslijeđene FSB-u u zamenu za finansiranje i drugu podršku njenoj NVO.

Dok je bio u SAD, Burlin je posjećivalao univerzitete i istraživačke institucije, navodno pružajući detaljne informacije o onima sa ruskim simpatijama. Posljednja informacija je da je bila u Moskvi.

Jevgenija Prigožina, vođu ozloglašene ruske plaćeničke grupe Vagner, američka tajna služba traži zbog navodnog miješanja u američke izbore 2016. na kojima je vatreni Donald Tramp ušao u Bijelu kuću.

image

Jevgenij Prigožin

- FOTO: TELEGRAF

Neki su tvrdili da Prigožin ima svoje političke ambicije i da želi da bude predsjednik Rusije.

FBI tvrdi da je Prigožin „nadgledao” operaciju prekida izbora od strane Agencije za internet istraživanja (IRA) sa sjedištem u Sankt Peterburgu, koja se smatra „farmom trolova” koju je on finansirao.

FBI nudi 250.000 dolara za informacije koje bi dovele do njegovog hapšenja.

Boris Jakovlevič Livšić optužen je za nezakonito sticanje i isporuku osjetljive američke vojne tehnologije Rusiji.

image

Boris Jakovlevič

- FOTO: FBI

FBI kaže da je uspio da nabavi naprednu opremu koja se koristi u kvantnom računarstvu, hipersoničnim projektilima, razvoju nuklearnog oružja i drugim vojnim i svemirskim aplikacijama. Među njegovim klijentima su bile ruske obavještajne agencije, Ministarstvo odbrane, pored nekih univerziteta u zemlji.

Livšić, koji je delovao pod pseudonimima Boris Levitan, Boris Livšic i David Vetzki, navodno je pomagao u finansiranju i krijumčarenju desetina hiljada američkih vojnih snajperskih metaka.

Ima veze sa Rusijom, Estonijom, Finskom, Kazahstanom, Njemačkom, Letonijom, Litvanijom i Sjedinjenim Američkim Državama.

Mihail Mihajlovič Gavrilov, oficir FSB, traži se u vezi sa ruskom hakerskom kampanjom u globalnom energetskom sektoru.

Zajedno sa kolegama policajcima Pavlom Aleksandrovičem Akulovim i Maratom Valejevićem Tjukovim, navodno je hakovao kompjuterske sisteme kompanija za naftu, gas i obnovljive izvore energije, elektroenergetske mreže, nuklearne elektrane i tehnološke kompanije.

image

Mihail Havrilov

- FOTO: FBI

Ovo je omogućilo Kremlju da ih cilja i poremeti. Pogođeno je više od 380 stranih kompanija sa sjedištem u 135 zemalja, uključujući Albaniju, Francusku, Njemačku, Mađarsku, Kinu, Pakistan, Južnu Afriku, Južnu Koreju, Španiju, Švedsku, Švajcarsku i Veliku Britaniju.

Petar Nikolajevič Pliskin je posljednji put bio u glavnom gradu Rusije.

U oktobru 2020, porota Pensilvanije je vratila optužnicu protiv njega i pet drugih obavještajnih zvaničnika Kremlja zbog njihove navodne umiješanosti u niz politički optuženih sajber zločina.

image

Petr Nikolajevič Plikin

- FOTO: FBI

FBI navodi da je Pliskin pomagao u gađanju kritične infrastrukture u Ukrajini, političkoj kampanji u Francuskoj, međunarodnim žrtvama u vezi sa Zimskim olimpijskim igrama 2018. i istragama o napadima nervnim agensima koji se javno pripisuju ruskoj vladi.

Igora Dehtjarčuka, rođenog 1998. godine, FBI optužuje za dugačku listu sajber zločina.

image

Igor Dehtjarčuk

- FOTO: FBI

On je osumnjičen da je vodio kriminalno tržište koje je prodavalo hiljade akreditiva za prijavu, ličnih podataka i drugih korisnih alata za druge lopove da pristupe onlajn nalozima ljudi širom svijeta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 22:05