/ - SHUTTERSTOCK
23/09/2022 u 18:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Finska će značajno ograničiti ulazak državljana Rusije

Finska je tražila odluku Evropske unije (EU) o ograničavanju viza za Ruse, ali finski ministar vanjskih poslova u srijedu je rekao da se ne može garantovati da će se taj potez brzo dogoditi

Finska će značajno ograničiti ulazak ruskih državljana, nakon što je ta država bila izložena prilivu na istočnoj granici nakon naredbe o djelimičnoj mobilizaciji u Rusiji, najavila je finska vlada.

Kako je saopšteno, odbor ministara za spoljnu i sigurnosnu politiku je naveo da je to ozbiljna šteta međunarodnom položaju Finske i zaključio da će nove vize biti ograničene.

- Broj Rusa koji ulaze u Finsku se udvostručio, sa više od šest hiljada Rusa koji su ušli u četvrtak, otkako je Moskva objavila mobilizaciju za rat u Ukrajini- rekao je danas portparol granične agencije za AFP.

Nakon ublažavanja ograničenja u vezi sa COVID-19 u julu, takođe je došlo do porasta broja ruskih putnika, kao i sve većeg otpora u Evropi protiv dopuštanja putovanja ruskim turistima dok bjesni rat u Ukrajini.

Premijerka Finske Sana Marin u četvrtak je rekla da ruski turizam i putovanja moraju biti zaustavljeni, uključujući tranzit kroz Finsku.

Finska je tražila odluku Evropske unije (EU) o ograničavanju viza za Ruse, ali finski ministar vanjskih poslova u srijedu je rekao da se ne može garantovati da će se taj potez brzo dogoditi.

Baltičke države Letonija, Estonija i Litvanija, koje se graniče sa Rusijom, već su pooštrile pravila o izdavanju viza, ostavljajući Finsku kao posljednjeg komšiju Rusije u EU gdje oni koji imaju šengenske vize mogu proći.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 05:57