/ - Твитер
02/05/2022 u 10:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Финска ускоро подноси захтјев за чланство у НАТО

Након што је Русија извршила инвазију на Украјину, те земље су напустиле идеју да је најбоље одржавати мир на начин да ниједан већи блок није јавно подржан

Финска ће 12. маја саопштити да ће поднијети захтјев за чланство у НАТО, објавио је фински лист IItalehti, позивајући се на анонимне изворе из финске владе.

Саопштење ће се одвијати у два корака, наводи лист. Истог дана ће фински предсједник Саули Ниинисто саопштити своју подршку уласку земље у НАТО, а затим ће парламентарне групе дати сагласност за пријаву.

Руска инвазија на Украјину гурнула је Финску и Шведску ка чланству и НАТО-у. Након што је Русија извршила инвазију на Украјину, те земље су напустиле идеју да је најбоље одржавати мир на начин да ниједан већи блок није јавно подржан.

Према финском уставу, спољну и безбједносну политику земље одређује предсједник у сарадњи са владом.

Одлука о подношењу захтјева за чланство биће потврђена на састанку предсједника и кључних министара влада након првобитних најава предсједника и парламента, пренио је Iltalehti.

Русија, која са Финском дијели границу од 1.300 километара и историју сукоба прије 1945, упозорила је да се Калињинград, руска енклава на обали Балтика, више не може сматрати регионом без нуклеарног оружја ако Финска и Шведска одлуче да учланити се у НАТО.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 06:37