/ - SHUTTERSTOCK
13/11/2022 u 13:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Francuska danas odaje poštu žrtvama terorističkih napada

Francuska premijerka Elizabet Born odala je danas poštu žrtvama terorističkih napada u Parizu u kojima je prije sedam godina poginulo više od 130 osoba i više od 400 povrijeđeno

Premijerka je ujutro počela obilazak mjesta napada gdje je odala poštu žrtvama minutom ćutanja, polaganjem vijenaca i čitanjem imena žrtava.

Odgovornost za napade koji je potresao svijet, preuzela je džihadistička organizacija Islamska država. Suđenje optuženim za napade završeno je 29. juna.

Specijalni sud u Parizu osudio je Salaha Abdeslama, jedinog preživjelog člana komandosa, na doživotnu zatvorsku kaznu, najtežu kaznu po francuskom krivičnom zakonu.

Kooptuženi, njih 19, od koji je šest poginulo, a ostalima se sudilo u odsustvu, osuđeno je na kazne od dvije godine do doživotnog zatvora.

Tri bombaša samoubice 13. novembra 2015. aktivirali su simultano bombe, prvu u blizini fudbalskog stadiona za vrijeme utakmice, drugu ispred koncertne hale Bataklan za vrijeme koncerta i treću ispred mjesta gdje se nalazi nekoliko restorana. Najviše žrtava - 90, bilo je u Bataklanu.

Taj napad se dogodio deset mjeseci posle terorističkog napada na redakciju francuskog satiričnog nedeljnika Šarli ebdo i na jevrejsku prodavnicu u pariskom predgrađu.

Odgovornost za sve napade je tada preuzela Islamska država.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 19:11