Francuska, ilustracija / - FRANCUSKA, UNSPLASH ILUSTRACIJA
24/07/2024 u 17:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Francuska osujetila nekoliko zavjera protiv Olimpijskih igara

Francuske vlasti osujetile su nekoliko zavjera za ometanja Olimpijskih igara 2024. godine, saopštili su organizatori, dva dana prije ceremonije otvaranja Ljetnjih Igara u Parizu.

Francuska je bila u stanju pripravnosti poslednjih nekoliko nedelja kako se približavao početak Igara. Igre zvanično počinju ceremonijom otvaranja na reci Seni u petak.

Pariski tužioci su danas saopštili da su u utorak uhapsili 40-godišnjeg muškarca rođenog u Rusiji u njegovom stanu u Parizu zbog sumnje da je planirao da „destabilizuje Olimpijske igre“, prenosi N1.rs.

Optužen je za „sprovođenje obavještajnog rada po nalogu strane sile“ sa ciljem da „isprovocira neprijateljstva u Francuskoj“, zločine koji su u Francuskoj kažnjivi i do 30 godina zatvora, navodi se u saopštenju francuskog tužilaštva.

Francuska: Uhapšen osumnjičeni za planiranje napada tokom Olimpijskih igara

Tokom pretresa kuće osumnjičenog u Parizu, policija je pronašla predmete koji su „probudili strah od njegove namjere da organizuje događaje koji bi mogli dovesti do destabilizacije OI“, rekli su tužioci.

Organizatori Igara suočavaju se sa velikim bezbjednosnim izazovima, uključujući i sajber napade, usred visokih međunarodnih tenzija zog rata u Ukrajini i sukoba Izraela i Hamasa.

Francuski zvaničnici su naveli i da postoje kampanje dezinformacija koje se organizuju u Rusiji, a ciljaju OI i nedavne održane izbore u Francuskoj.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Žeral Darmanin rekao je za francuske medije da je policija uhapsila i 18-godišnjeg mladića koji je pokušao da izvede „nasilnu akciju protiv Olimpijskih igara“.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 04:51