Generalna skupština UN, Generalna skupština Ujedinjene nacije / - SHUTTERSTOCK
18/09/2024 u 20:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Generalna skupština UN izglasala novu rezoluciju,Crna Gora glasala ZA

Generalna skupština UN je većinskim brojem glasova izglasala rezoluciju u kojoj traži od Izraela da napusti okupirane palestinske teritorije u roku od godinu dana.

Rezolucija, koja nije obavezujuća, uslijedila je nakon istorijske savjetodavne presude u julu od strane Međunarodnog suda pravde (ICJ) kojom se Izrael poziva da prekine „svoje nezakonito prisustvo na okupiranoj palestinskoj teritoriji što je prije moguće i da odmah prekine sve aktivnosti naseljavanja Zapadne obale“ - navodi Gardijan.

Rezolucija je u sredu usvojena sa 124 glasa za, 14 protiv i 43 uzdržana, što je izazvalo aplauz u sali Generalne skupštine UN u Njujorku.

Crna Gora je glasala “za” u Generalnoj skupštini UN prilikom glasanja za neobavezujuću rezoluciju kojom se zahtijeva da Izrael okonča “nezakonito prisustvo” u Pojasu Gaze i na okupiranoj Zapadnoj obali u roku od godinu dana.

Osude Izraela od strane Generalne skupštine UN su česte, uključujući dvije rezolucije usvojene od početka sukoba 7. oktobra, ali ovaj najnoviji potez je prvi od 1982. godine kojim se zagovaraju sankcije protiv Izraela, napominje Gardijan.

U rezoluciji se navodi da zabrinutost Izraela za svoju bezbjednost ne može nadjačati princip zabrane sticanja teritorije silom.

Najnovija rezolucija poziva države članice da prekinu uvoz proizvoda poreklom iz izraelskih naselja i da zaustave isporuku oružja, municije i prateće opreme Izraelu „ako postoji osnovana sumnja da se oni mogu koristiti na okupiranoj palestinskoj teritoriji“.

Palestina prvi put zauzela mjesto u Generalnoj skupštini UN

Pored toga, zahtijeva od generalnog sekretara UN, Antonija Gutereša, da u roku od tri mjeseca izvještava o napretku koji je postigao u pozivanju Izraela na saradnju.

Izrael je osudio rezoluciju Generalne skupštine UN kao „ciničnu“ i „pogrešno upućenu“.

- Ovako izgleda cinična međunarodna politika - rekao je portparol izraelskog ministarstva spoljnih poslova Oren Marmorstajn u postu na X.

On je rekao da rezolucija Generalne skupštine UN „ignoriše realnost, bezbjednosne potrebe Izraela i terorizam protiv njegovih građana“, dodajući:

- Izrael odbacuje iskrivljenu i odvojenu od stvarnosti odluku Generalne skupštine i zahvaljuje vodećim zemljama koje se nisu pridružile maršu ludosti koji se danas održao u Njujorku.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 23:26