/ - FOTO: ILUSTRACIJA
29/03/2023 u 07:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Globalna očekivanja ulagača na najnižem nivou u 20 godina

Menadžeri evropskih fondova su posebno pesimistični

Povjerenje globalnih ulagača srozano je na jedan od najnižih nivoa u posljednjih 20 godina, pokazuje istraživanje investicione banke Bank of America (BoA).

Razlog tome je recentna bankarska kriza s obje strane Atlantika. Mjesečno istraživanje nakon kolapsa SVB-a i Signature Banka i prije prošlosedmičnog spašavanja Credit Suissea, pokazalo je da se dramatično pogoršala percepcija nivoa rizika, prenosi SEEbiz, javlja Mina biznis.

BoA-in pokazatelj rizika finansijskog tržišta o nivoima zabrinutosti ulagača skočio je na 7,7, stavivši ga ispod prošlogodišnjih vrijednosti nakon početka rusko-ukrajinskog rata te iznad nivoa u globalnoj finansijskoj krizi i vrhuncima pandemije.

Menadžeri evropskih fondova su posebno pesimistični.

Iako je istraživanje zaključeno prije problema u Credit Suisse-u, gotovo trećina njih smatra da je trenutni najveći rizik za tržište sistemska kreditna kriza.

Još u anketi u februaru udio onih koji su očekivali takvu krizu iznosio je samo osam odsto, čime je moguća kreditna kriza prvi put u devet mjeseci istisnula inflaciju s prvog mjesta. Kao najizgledniji izvor opasnosti ispitanici su naveli neformalni bankarski sektor u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 10:15