Protesti u Iranu / JESSICA CHASTAIN/TWITTER -
29/09/2023 u 20:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Godišnjica protesta zbog smrti Mahse Amini: Sukob demonstranata i policije

Termin “Krvavi petak“ odnosi se na proteste 30. septembra prošle godine, koji su u Iranu izbili nakon smrti Iranke Mahse Amini, koja je preminula pod nerazjašnjenim okolnostima u policijskom pritvoru u Teheranu

Godišnjica ‘‘Krvavog petka‘‘ u Iranu obilježena je sukobima demonstranata i snaga bezbjednosti te zemlje, prenose agencije.

Termin “Krvavi petak“ odnosi se na proteste 30. septembra prošle godine, koji su u Iranu izbili nakon smrti Iranke kurdskog porijekla Mahse Amini, koja je preminula pod nerazjašnjenim okolnostima u policijskom pritvoru u Teheranu, nakon što ju je uhapsila policija za moral zbog navodnog nepravilnog nošenja hidžaba.

Na video snimcima koje je na platformi Iks objavila grupa za ljudska prava Irana (IHR) vide se demonstranti koji se sukobljavaju sa snagama bezbjednosti u Zahedanu, glavnom gradu jugoistočne provincije Sistan-Belučistan, dok se čuju zvuci za koje je očigledno da su pucnjava, prenosi Nova.rs.

IHR i grupa za ljudska prava „Baludža Hal Vaš“ saopštili su da su najmanje 23 osobe povrijeđene, ali kako navodi Rojtes, nije bilo moguće provjeriti autentičnost video snimaka.

image

Са протеста

- Н1

Iranska novinska agencija Tasnim saopštila je da je policija upotrijebila suzavac da rastjera „nekoliko ljudi koji su se okupili i bacali kamenje na bezbjednosne snage“.

Nevladina organizacija koja se bavi mapiranjem slobodnog protoka interneta, Netbloks, saopštila je da je bilo “značajnog prekida“ interneta u Zahedanu, uz obrazloženje da su vlasti “sistematski gasile telekomunikacije da bi suzbile antivladine proteste“.

Prema izvještaju Amnesti Internešenela, u sukobima 30. septembra 2022, najmanje 66 demonstranata je poginulo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 20:02