Vojnik, vojska / - FOTO: UNSPLASH
08/08/2023 u 14:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Godišnjica rata Gruzije i Rusije, Tbilisi kaže – okupirano 20 odsto teritorije

Naša glavna borba je da okončamo ovu okupaciju. Znali smo i znamo činjenicu da je Rusija okupator i agresor, cio svijet to zna, rekao je gruzijski premijer Irakli Garibašvili

Gruzijska predsjednica Salome Zurabišvili izjavila je da Ruska Federacija i dalje drži pod okupacijom 20 odsto teritorija njene zemlje.

Zurabišvili je objavila pisanu izjavu na svom profilu na društvenim mrežama povodom 15. godišnjice rata u Južnoj Osetiji između Rusije i Gruzije, koji je vođen 2008. godine.

Ističući da će Gruzija osigurati svoj teritorijalni integritet mirovnim metodama, Zurabišvili je navela da je Rusija agresor i okupator i da petnaest godina nakon rata 2008. još uvijek drži okupiranim 20 odsto teritorije Gruzije, zanemarujući sva međunarodna načela.

Gruzijski premijer Irakli Garibašvili je na 15. godišnjicu rata posjetio „Bratsko groblje“ u Mukatgverdiju u blizini Tbilisija i položio vijenac.

Dajući izjavu novinarima, Garibašvili je izrazio zahvalnost onima koji su dali živote u ratu.

„Naša glavna borba je da okončamo ovu okupaciju. Znali smo i znamo činjenicu da je Rusija okupator i agresor, cio svijet to zna“, rekao je.

Naveo je da je moguće obnoviti teritorijalni integritet Gruzije mirnim putem.

„Prijatelji, nema alternative miru. Moramo da vratimo našu teritoriju u miru, našom ispravnom, pametnom i pragmatičnom politikom. Vjerujem u ovo svim srcem. Svakim smo danom sve bliže ovom velikom cilju“, naglasio je premijer.

Pitanje Južne Osetije i Abhazije

Od 1992. do 1993. godine vodio se trinaestomjesečni rat između gruzijske vojske i abhazijskih separatista koje je podržavala Rusija.

Sukobi između Rusije i Gruzije, poznati kao Južnoosetijski rat, izbili su 2008. godine, a nakon rata su regije Abhazija i Južna Osetija, uz podršku Rusije, jednostrano proglasile nezavisnost od Gruzije.

Rusija je 2008. godine priznala takozvanu nezavisnost ove dvije regije, dok je Gruzija zauzvrat prekinula diplomatske odnose sa Ruskom Federacijom.

Nakon prekida diplomatskih odnosa između dvije zemlje, posredničku ulogu je preuzela Švajcarska.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 18:03