Boce šampanjca još uvijek su uredno poređane na jedrenjaku / - FOTO: TOMASZ STACHURA/BALTICTECH
25/07/2024 u 11:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Grupa ronilaca u Baltiku pronašla olupinu broda iz 19. vijeka prepunu boca šampanjca

Ronioci su kod švedske obale otkrili olupinu broda iz 19. vijeka u kojoj se nalaze boce sa šampanjcem.

Grupa iz Poljske ronila je u Baltiku 20 nautičkih milja, što je oko 37 kilometara južno od ostrva Oland, kada su prošle sedmice slučajno pronašli čamac za koji se vjeruje da je trgovačko plovilo.

Baltik je, inače, dom za oko 100.000 brodolomaca, privlačna je destinacija za ronioce, morske arheologe i, odnedavno, pljačkaše.

Ronioci su izbrojali oko stotinu boca šampanjca u prtljažniku broda, kao i porculan i mineralnu vodu.

"Cijela olupina je do vrha napunjena sanducima šampanjca, mineralne vode i porculana. Ronim već 40 godina i često se dešava da postoji jedna boca ili dvije… ali, da otkrijem olupinu s toliko tereta, ovo mi se nikada nije desilo", rekao je Tomasz Stachura, vođa ronilačke grupe Baltictech.

Otkriće koje mijenja istoriju: Pronađena olupina broda stara tri hiljade godina

Ova grupa ronilaca već godinama pretražuje morsko dno u potrazi za potopljenim brodovima "iz čiste radoznalosti", a ovog puta su sasvim slučajno naišli na ovu olupinu. Rekli su da im je otkriće zapečaćenih glinenih flaša za vodu pomoglo da utvrde da se posuda prevrnula u drugoj polovini 19. vijeka.

- Uspjeli smo da slikamo ime brenda utisnuto na glinenu bocu, za koju se ispostavilo da je iz njemačke kompanije Selters - a logo je u tom periodu imao ovaj precizan oblik - rekao je Stachura.

Ronioci su rekli da su obavijestili švedske regionalne vlasti o olupini, ali da će im trebati vremena da dovezu boce šampanjca na kopno, prenosi Guardian.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. septembar 2024 02:21