Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
29/04/2024 u 09:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Grupa tinejdžera u Australiji planirala da kupi oružje i napadne Jevreje

Grupa tinejdžera je planirala da nabavi oružje i napadnu Jevreje samo nekoliko dana nakon što je napadnut episkop Asirske pravoslavne crkve u Sidneju, pokazala je policijska istraga, prenose australijski lokalni mediji.

Pet tinejdžera, uzrasta od 14 do 17 godina, optuženo je u četvrtak na sudu u Sidneju za niz krivičnih djela, uključujući zaveru radi učestvovanja ili planiranje terorističkog akta.

Policija je navela da su se svi „pridržavali vjerski motivisane, nasilne ekstremističke ideologije“ i da su bili dio mreže koja je uključivala 16-godišnjaka optuženog da je 15. aprila nožem povrijedio episkopa Asirske pravoslavne crkve Mar Mari Emanuela.

Prema policijskim informacijama koji su dostavljene Sudu za djecu u Sidneju, dvojica optuženih su razgovarali o kupovini oružja 19. aprila, istog dana kada je optužen navodni napadač na episkopa, izvjestile su novine Njuz Korp Australia.

Odeljenje za odnose sa javnošću policije Novog Južnog Velsa je saopštilo danas agenciji Asošijeted pres da ne može da potvrdi tačnost tog izvještaja.

Dječakovi roditelji su u intervjuu za australijske medije rekli da je njihov sin bio nasilan i da sumnjaju na poremećaj autističnog spektra, ali su dodali da on nije terorista.

Ej-Bi-Si je objavio da su se njihovom sinu sviđali onlajn video snimci osnivača Al Kaide Osame bin Ladena, a dječakova slika profila na Vocapu je bila slika samog Bin Ladena.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 23:10