Ilustracija
28/04/2023 u 02:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Gubitak Boinga 425 miliona dolara

Trenutno je potražnja i dalje velika na njihovim glavnim tržištima, a takođe povećavaju ulaganja u unapređenje razvojnih programa i inoviranje strateških sposobnosti

Američki proizvođač aviona Boing u prvom ovogodišnjem kvartalu ostvario je gubitak od 425 miliona dolara, dok je prošle godine iznosio 1,2 milijarde dolara.

Prihodi kompanije dostigli su 17,9 milijardi dolara, što je 28 odsto više nego u istom periodu prošle godine, prenosi SEEbiz, javlja Mina biznis.

Kako javlja francuska novinska agencija AFP, prihodi su još ispod nivoa prvog tromjesečja u godini prije korona virusa 2019.

Na gubitak veći od očekivanog uticali su problemi s kontrolom kvaliteta koji su se odrazili na manje isporuke komercijalnih aviona i rast troškova u odbrambenom programu.

- Postižemo napredak kroz nedavne poremećaje u lancu snabdjevanja i ostajemo optimistični u pogledu ciljeva koje smo postavili za ovu godinu i dugoročno, rekao je izvršni direktor, Dave Calhoun kada su objavljeni rezultati.

Trenutno je potražnja i dalje velika na njihovim glavnim tržištima, a takođe povećavaju ulaganja u unapređenje razvojnih programa i inoviranje strateških sposobnosti.

Boingov program komercijalnih mlaznjaka u međuvremenu se suočava s raznim problemima u proizvodnji i kontroli kvaliteta koji ograničavaju isporuke njegovih najprodavanijih aviona 737 i 787.

Posljednji problem su poteškoće u osiguravanju snabdjevanja dijelovima za avione 737 max, što će produžiti rokove nadolazećih isporuka.

Istovremeno, Boing do kraja godine planira povećati proizvodnju aviona 737 max na 38 aviona mjesečno, što je sedam više od sadašnjeg broja. Ove godine, prema predviđanjima, trebalo bi biti isporučeno između 400 i 450 aviona 737 Max te između 70 i 80 787 Dreamlinera.

Objavljujući svoje kvartalne rezultate, kompanija je takođe potvrdila planove za generisanje između tri i pet milijardi dolara slobodnog novčanog toka ove godine. Ove najave su posebno važne u svjetlu oporavka kompanije od dva ozbiljna fatalna sudara 737 Maxa 2018. i 2019. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 20:55