/ Антонио Гутереш
30/01/2022 u 21:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Гутереш: Од 15. августа талибани убијају политичке противнике

Гутереш је препоручио Савету безбједности да одобри реструктуирање мисије УН с циљем да се она оспособи за рад у стварним условима, што подразумијева и стварање нове јединице за праћење стања људских права

У најновијем извјештају генералног секретара УН Антонија Гутереша наводи се да су талибани и њихови савезници од повлачења војних снага предвођених САД, убили десетине бивших авганистанских званичника, припадника безбједносних снага и људи који су радили са међународним војним контингентом.

Извјештај генералног секретара Гутереша поднијет Савјету безбједности УН у који је Ројтерс имао увид, даје слику погоршања животних услова за 39 милиона грађана Авганистана упркос престанку борби након талибанског преузимања власти у августу.

- Гаси се читав сложени друштвени и економски системи - упозорио је Гутереш у свом извјештају који је интониран као последње у низу упозорења које је шеф УН издао последњих мјесеци о убрзаној хуманитарној и економској кризи у Авганистану након што су талибани преузели власт.

Гутереш је препоручио Савету безбједности да одобри реструктуирање мисије УН с циљем да се она оспособи за рад у стварним условима, што подразумијева и стварање нове јединице за праћење стања људских права.

До мисије УН "стижу и даље вјеродостојне оптужбе о убиствима, отмицама и другим кршењима људских права над бившим званичницима, припадницима безбједносних снага и људима који су радили за међународни војни контингент предвођен САД упркос општој амнестији коју су објавили талибани", наводи се у извјештају.

На основу "вјеродостојних извјештаја" мисија УН је утврдила да је од 15. августа више од 100 појединаца убијено, а сматра се да су талибани или њихове филијале одговорни за двије трећине тих убистава, наводи се у саопштењу.

Постоје и вјеродостојне тврдње о вансудским убиствима најмање 50 људи осумњичених да припадају локалном огранку милитантне групе Исламска држава.

"Активисти организација за праћење стања људских права и медијски радници и даље су изложени нападима, застрашивању, узнемиравању, произвољним хапшењима, злостављању и убиствима", наводи се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 02:19