/ - FOTO: UNSPLASH - AMIR HANNA PALESTINA. GAZA, ILUSTRACIJA
10/11/2023 u 09:52 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gutereš: Situaciju u Gazi je beskrajna humanitarna noćna mora za civile

Gutereš je istakao da je količina pomoći koja je stigla u Gazu "kap u moru" i da međunarodna zajednica mora da pojača zaštitu civila i uloži više u humanitarnu pomoć

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš opisao je situaciju u Gazi kao "beskrajnu humanitarnu noćnu moru za civile", ponovivši pozive na hitan prekid vatre, prenosi RTS.

- Njihovi komšiluci su uništeni. Njihovi najmiliji su ubijeni. Bombe padaju dok su im uskraćene osnovne životne potrebe: hrana, voda, ljekovi, struja - rekao je Guteres u video-poruci koja je emitovana na Međunarodnoj humanitarnoj konferenciji za civilno Gaze, održanoj u Parizu.

Gutereš je istakao da je količina pomoći koja je stigla u Gazu "kap u moru" i da međunarodna zajednica mora da pojača zaštitu civila i uloži više u humanitarnu pomoć.

- Možemo pomoći civilima u Gazi da konačno vide, u najmanju ruku tračak nade, znak solidarnosti i signal da svijet vidi njihovu nevolju i da mu je dovoljno stalo da deluje - rekao je Gutereš.

Konferenciji je prisustvovao i Martin Grifits, najviši humanitarni zvaničnik UN, koji je izrazio zabrinutost zbog predloga da se hiljade ljudi smjesti u "bezbjedne zone".

Izrazio je zabrinutost zbog uslova u "bezbjednim zonama", rekavši da nigdje u Gazi ne postoje zadovoljavajući uslovi koji bi obezjbedili adekvatno sklonište, hranu, vodu i sanitarne uslove za toliko ljudi.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 11:49