Ilustracija / Shutterstock
03/09/2024 u 08:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Hamas: Zatvorenici će se vratiti "u kovčezima" ako Izrael nastavi sa napadima

Naoružano krilo palestinske grupe Hamas saopštilo je da će zatvorenici koji se drže u Gazi biti vraćeni u Izrael "u kovčezima" ako se nastavi izraelski vojni pritisak, upozoravajući da su "nove instrukcije" date njegovim borcima koji čuvaju zatvorenike u slučaju da se izraelske trupe približe.

Naoružano krilo grupe, Brigade Kasam, izdalo je saopštenje dva dana nakon što su izraelske snage izvukle tijela šest zarobljenika iz tunela u Gazi.

- (Izraelski premijer Benjamin) Netanijahuovo insistiranje na oslobađanju zatvorenika putem vojnog pritiska umesto postizanja sporazuma znači da će se oni vratiti svojim porodicama u kovčezima. Njihove porodice moraju da izaberu da li će ih primiti mrtve ili žive - rekao je Abu Obeida, portparol brigada Kasam, u saopštenju u ponedeljak, dva dana nakon što je Izrael izvukao tela šestorice zatvorenika.

- Netanijahu i vojska su u potpunosti odgovorni za smrt zatvorenika nakon što su namjerno spriječili bilo kakav dogovor o razmjeni zatvorenika - navodi se u saopštenju.

Saopštenje Kasam brigada uslijedilo je ubrzo nakon što je Netanijahu rekao da je Hamas "pogubio" šest zatvorenika čija su tijela izvučena iz tunela u oblasti Rafa u južnoj Gazi.

- Tražim vaš oproštaj što ih niste vratili žive - rekao je Netanijahu tokom televizijske konferencije za novinare ranije u ponedeljak, dok su protesti zbog smrti nastavljeni drugi dan u Izraelu.

- Bili smo blizu, ali nismo uspjeli. Hamas će platiti veoma visoku cijenu za ovo - dodao je on.

Visoki zvaničnik Hamasa Izat al Rišek rekao je da je šest zatvorenika ubijeno u izraelskim vazdušnim napadima.

U međuvremenu, protesti u Izraelu zbog smrti zatvorenika su nastavljeni, a gnijevni demonstranti su rekli da su zatvorenici mogli biti vraćeni živi da je Netanijahuova vlada potpisala prekid vatre sa Hamasom.

Međutim, politički analitičar Akiva Eldar rekao je za Al Jazeeru da protesti u ponedjeljak širom Izraela i rastući bijes javnosti neće napraviti stvarnu razliku u okončanju rata u Gazi i oslobađanju zatvorenika.

- Čini se da je za Netanijahua alternativa – a to je njegov lični, politički i lični život – važnija od života izraelskih zatvorenika - rekao je Eldar i dodao da uprkos velikom broju demonstranata "izraelska desnica i radikalna desnica" koji podržavaju vladu "imaju prednost".

- Vlada i premijer su sada u defanzivi - rekao je za Al Džaziru Ori Goldberg, stručnjak za izraelsku politiku. "Sada se radi o zamahu."

(UŽIVO) Danon: SB UN razgovaraće prvi put o Hamasovim taocima

U međuvremenu, američki predsjednik Džo Bajden je takođe rekao da Netanijahu ne čini dovoljno da obezbijedi dogovor za oslobađanje zatvorenika.

U razgovoru sa novinarima u Bijeloj kući u ponedeljak, Bajden je na pitanje da li misli da Netanijahu čini dovoljno da postigne dogovor, odgovorio "Ne“.

Višemjesečni pregovori o prekidu vatre uz posredovanje Sjedinjenih Država, Katara i Egipta do sada nisu uspjeli da donesu sporazum o predlogu za prekid vatre u Gazi koji je Bajden predstavio u maju.

Hamas želi sporazum o okončanju rata i povlačenju izraelskih snaga iz Gaze, dok Netanijahu kaže da se rat može završiti samo kada Hamas bude poražen.

Alon Pinkas, bivši izraelski ambasador i vladin savjetnik, rekao je za Al Džaziru da je Netanijahu taj koji "apsolutno nije zainteresovan za sporazum o taocima ili prekid vatre“.

- Oni koji su šokirani, shrvani i ljuti zbog onog što se dogodilo ne treba da budu iznenađeni jer je upravo to ono na šta smo upozorili (izraelski) ministar odbrane (Joav Galan) i svi mi da će se desiti - rekao je Pinkas.

- Njegova (Netanijahuova) i samo njegova nevoljnost da se upusti u dogovor je ono što je izazvalo sve ovo.

Izvor: Al Džazira i agencije

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 19:58