Hanter Bajden / - SCREENSHOT YOUTUBE
12/01/2024 u 07:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hanter Bajden negirao krivicu po optužbi za utaju poreza

Prijeti mu kazna do 17 godina zatvora ako bude proglašen krivim

Sin predsjednika SAD Džoa Bajdena, Hanter Bajden, izjasnio se juče pred saveznim sudom u Los Anđelesu da nije kriv za utaju poreza iz poslova zbog kojih je takođe pokrenuta istraga za opoziv njegovog oca.

Hanter Bajden (53) je optužen da nije platio porez od 1,4 miliona dolara između 2016. i 2019. godine, dok je trošio milione dolara na drogu, pratnju, egzotične automobile i druge skupe stvari.

Prijeti mu kazna do 17 godina zatvora ako bude proglašen krivim.

Hanter Bajden je odgovorio da "nije kriv" kada je okružni sudija pitao kako će se izjasniti.

Sudija je odredio 20. jun kao datum suđenja.

Hanter Bajden se nije obratio novinarskim ekipama ili demonstrantima ispred zgrade suda poslije saslušanja. Savezna povorka automobila napustila je zgradu preko zadnjeg izlaza.

Bajdenov advokat rekao je da je njegov klijent platio zaostale poreze i da je proganjan zbog poznatog prezimena.

Predsjednikov sin, koji je javno govorio o svom korišćenju droga, nikada nije bio na funkciji u Bijeloj kući ili u kampanji svog oca.

On se takođe izjasnio da nije kriv u odvojenom slučaju u Delaveru u kojem se tereti da je lagao o svojoj upotrebi droga kada je kupio pištolj. Zbog tih optužbi, ako bude osuđen, mogao bi da dobije do 10 godina zatvora.

Oba slučaja pokrenuo je federalni tužilac Dejvid Vajs, koji protiv njega vodi istragu od 2019. godine i koji je prošle godine podignut u status specijalnog tužioca. Savezni sudija je prošlog ljeta odbio predloženi sporazum o priznanju krivice. Ministarstvo pravde saopštilo je da je istraga protiv Hantera Bajdena u toku.

Republikanski istražitelji fokusirali su se na rad Hantera Bajdena za preduzeća u Ukrajini i Kini, dok je njegov otac bio potpredsjednik SAD od 2009. do 2017. Dosad nisu pronašli nikakve dokaze da je stariji Bajden uradio išta nelegalno.

U poreskom slučaju, tužioci navode da je Hanter Bajden zaradio više od sedam miliona dolara između 2016. i 2019. godine, uključujući 2,3 miliona dolara s pozicije u odboru direktora Burisme, ukrajinskog industrijskog konglomerata. Takođe je bio u odboru kineskog energetskog konglomerata CEFC China Energy Co Ltd.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 18:34