Kamila Haris / - EPA
04/03/2024 u 09:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Haris traži od Izraela "neposredni prekid vatre"

Američka potpredsjednica Kamala Haris pozvala je kasno sinoć na "neposredni prekid vatre" u Pojasu Gaze, vršeći pritisak na Izrael koji nastavlja da se bori protiv Hamasa na toj palestinskoj teritoriji kojoj prijeti glad

Sobzirom na razmjere patnje u Gazi, mora da se primijeni neposredni prekid vatre najmanje narednih šest sedmica, koji je trenutno na pregovaračkom stolu, između Izraela i Hamasa, rekla je Kamala Haris.

Ona je prvi visoki američki zvaničnik koji je otvoreno pozvao na prekid vatre na opkoljenoj palestinskoj teritoriji.

Kamala Haris je zatražila da vlade izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da preduzme mjere za povećanje pomoći Pojasu Gaze, gdje prijeti glad prema UN.

Potpresjednica SAD je takože kritikovala Izrael.

- Izraelska vlada mora da učini više da u velikoj mjeri poveća priliv pomoći. Za to ne postoje izgovori - rekla je Kamala Haris, dodajući da Izrael "treba da otvori nove prelaze" i "ne smije da nameće nepotrebna ograničenja u isporuci pomoći".

Američki državni sekretar Entoni Blinken je, sa svoje strane, na društvenoj mreži X potvrdio da je "imperativ da se poveća priliv pomoći Gazi".

- Ljudima je hitno potrebna hrana, voda i druga pomoć. Zbog toga SAD rade na tome da isporuče više pomoći svim raspoloživim sredstvima, uključujući pomoć iz vazduha - dodao je Blinken.

Rat koji traje gotovo pet mjeseci, izazvao je humanitarnu katastrofu, a glad je "gotovo neizbježna" za 2,2 miliona ljudi, što je ogromna većina stanovništva Gaze, ocijenili su stručnjaci agencija UN-a.

Haris će se danas sastati sa Benijem Gancom, koji je člano ratnog kabineta Benjamina Netanjahua.

Ganc, ministar bez portfelja i bivši ministar odbrane, sastaće se i sa savjetnikom Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejkom Salivanom i Blinkenom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 17:43