Kristofer Hil / - SCREENSHOT
11/09/2024 u 11:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Hil: Srbija je zemlja na koju se računa

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil izjavio je da su SAD iskreno posvećene nastavku uspJeha Srbije koja je, kako je naveo, "zemlja na koju se računa".

On je dodao da je „veoma teško pitanje Kosova“, kao i da je stav Vašingtona da je da dijalog koji je uspostavljen najbolji i jedini način da se to pitanje rešava, prenosi N1.rs.

- Srpskoj zajednici kroz dijalog treba dati perspektivu kakva će njihova budućnost biti -  rekao je Hil na RTS, povodom godišnjice terorističkih napada u SAD i akcije davanja krvi u saradnji sa Crvenim krstom Srbije.

Hil je izrazio mišljenje da treba biti optimista povodom članstva Srbije u EU i saradnje sa EU, uz stav da „evropska perspektiva za Srbiju svakodnevno jača“.

Hil: SAD ne odobravaju jednostrane poteze Prištine

Za SAD je važno da podrže EU u procesu proširenja i da podrže Srbiju u pridruživanju, dodao je.

On je rekao na godišnjicu terorističkih napada na Njujork i Vašington 2001, da se nakon tog tragičnog dana „svet okupio u borbi protiv terorizma“.

Dodao je da kampanja za predsjedničke izbore, koja je u jeku u SAD, „neće uticati na sjećanje i poštovanje koje će se iskazati stradalima u napadu“.

Govoreći o značaju međunarodne solidarnosti, Hil je izrazio uvjerenje da će se „borba protiv terorizma nastaviti gdegod se on javlja“.

Godišnjica je podsjetnik da se borimo protiv terorizma i da umijemo da odgovorimo na ovakve napade, kao i prirodne katastrofe u svijetu, rekao je Hil, ističući značaj Crvenog krsta u tim situacijama.

Ambasada SAD u Beogradu, u saradnji sa Crvenim krstom Srbije, na godišnjicu napada u SAD organizuje tradicionalnu akciju dobrovoljnog davanja krvi.

Hil je naveo da je na Bliskom istoku danas mnogo izazova, političkih i kulturnih, i dodao da SAD ostaju posvećene pružanju pomoći tim zemljama koliko mogu.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 11:10