Neredi u Parizu / - FOTO: TVITER
13/04/2023 u 18:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hiljade Francuza ponovo na ulicama zbog penzione reforme, angažovano 11.5000 policajaca

Protesti širom Francuske održavaju se od 16. marta, a u više gradova je došlo i do nereda i sukoba demonstranata i policije. Privedeno je više od hiljadu demonstranata

U Parizu se održava miting protiv reforme penzionog sistema koji predlaže Vlada Francuske. Hiljade Francuza 12. put je izašlo na masovne proteste na ulicama i trgovima.

Protesti se održavaju u mnogim gradovima širom Francuske, a zaposlenici u sektorima poput obrazovanja, transporta i energetike štrajkuju protiv reforme, koja je postala glavna tema rasprava na političkoj sceni te zemlje, prenosi Nova.rs.

Demonstranti od Vlade traže potpuno povlačenje planirane reforme.

Grupa radnika koji protestuju, članova sindikata SudRail ušla je u prostorije multinacionalnog konglomerata luksuzne robe LVMH u Parizu, piše dnevnik “Le Figaro“.

Očekuje se da će širom Francuske danas protestovati između 400.000 i 600.000 ljudi.

Demonstranti su jutros bacali smeće ispred Ustavnog suda koji bi sjutra trebao objaviti odluku o tome je li reforma ustavna.

Ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin naložio je pariskoj policijskoj upravi da zabrani demonstracije oko Ustavnog suda do subote ujutro.

Ukupno 11.500 policajaca je raspoređeno u Francuskoj da intervenišu ukoliko dođe do eventualnih nereda, uključujući 4.200 u Parizu, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Sporna vladina reforma penzionog sistema uključuje povećanje starosne dobi za penzionisanje sa 62 na 64 godine.

Protesti širom Francuske održavaju se od 16. marta, a u više gradova je došlo i do nereda i sukoba demonstranata i policije. Privedeno je više od hiljadu demonstranata.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 16:16